Ministeri Tarja Cronberg ja Maaseudun Sivistysliiton Heini Utunen pohtivat kysymystä ”Missä sivistys on syntynyt” Ekosäätiön tilaisuudessa 22.10.2007 Helsingin yliopistolla. Cronberg keksi kolme tapaa vastata

  • Maaseudulla, luostareissa (Rooma, keskiaika ja myöhemmin). Syrjästä näkee selvemmin, Markku Pölönen. Oltava ulkopuolella. Mutta Richard Floridan luova luokka, se ei ole syrjässä. Manuel Castells: rajoilla, kohdatessa. Nyt kohtaa kaksi ministeriötä: työ sekä ktm, syntyykö siis sivistystä. Cronbergin päätelmä: ei yksiselitteistä vastausta siihen, missä sivistys syntyy.
  • Edelläkävijyys, esimerkit, persoonat, mallit, Kiteen musiikki.
  • Pakko. Saksan ja Japanin oli hävityn sodan jälkeen pakko keksiä jotain. Pakottaako kansan ikääntyminen nyt uudenlaisiin ratkaisuihin syrjäseuduilla; tietoyhteiskunta siellä ei oikein ottanut tulta? Ilmasto, energia, hajautettu bioenergia, miten kukin on lopulta pakotettu elämään?

Yleisö keksi puhua syrjäytymisestä. Eri asia kuin olla syrjässä, oikaisi Cronberg. Ulkoministeriön lähestystöneuvos Kari Karanko moitti Maaseudun Sivistysliittoa virheestä, kun se on jättäytynyt syrjään. Pitäisi tulla keskuksiin hoitamaan syrjäytyneitä. Sivistysliiton säännöt estää, vastasi liiton toiminnanjohtaja. Mikä sääntönikkari!

Keskustelu ohjautui selviytymiseen. Selviytyä edes – siinäkö ihmiskunnan karu kohtalo? Jääköön sivistys. Haavoittuvuus – modernin yhteiskunnan ongelma, keksi Cronberg. Sanoi ministerinä vastaavansa huoltovarmuuskeskuksesta. Kanadassa oli pitkään sähköt poikki – mitä ihmiset tekivät? Neuvostoliiton hajotessa ihmiset kaapivat ruokansa puutarhapalstoilta – ja selvisivät. Ruotsissa on liike, joka verkostoi vanhoja maatiloja ja kädentaitoja. Näitä ilmiöitä pitäisi tutkia, oli tilaisuuden yhteisymmärrys.

Mutta entäs hallitusohjelma? Innovaatiostrategia, innovaatioyliopisto – mitä kaikkea siellä olikaan. YLE Teemalla on ohjelmasarja Luovat ympäristöt. Eduskunnassa sanoivat : tekniikka ja huippututkimus on meillä hallussa, siihen tulee panostaa, meidän on Suomessa löydettävä uusia kehitysaloja.

Kysymyksiä:

  • Sivistys – selviytymistä vai huippututkimusta?
  • Innovaatiot ja sivistys, kumpi on kumpaa? Sivistysinnovaatiot?
  • Muhiiko sivistys Otaniemessä vai syrjäytyneiden joukossa?
  • Lukevatko insinöörit teosta “Kirjallisuus antiikin maailmassa”?

linkki: Millainen ympäristö virittää luovuutta?
Juhani Kahelin
24.10 2007