Suomen politiikassa törmää päivittäin masentaviin ilmiöihin. Tuoreimpia ja ensiksi mieleen tulevia:

  • Kokoomuksen nuorten liitto
  • Vihreiden älyllinen kuolema, erityisesti eduskuntaryhmä
  • SAK:n ja työmarkkinajärjestöjen piilopeli hyväosaisten puolesta
  • Valtion velkaa ei tarvitse maksaa takaisin (Jaakko Kiander ynnä muut)
  • Kokoomuslainen ylimielisyys (Katainen, Virkkunen)
  • Työelämän ihmiskuva: ihmisen määrittely suorittajaksi ja työvoimaksi
  • Eduskuntakeskustelujen vähäinen analyyttisyys

Kirjoitamme masentavista ilmiöistä yksi kerrallaan. Miten suhtautua, miten toimia. Sarjan avaa kokoomuksen nuorten liitto.

Kokoomuksen nuorten liitto

Vuonna 2008 Israelin valtion ja armeijan murhatessa Palestiinan kansaa, kokoomuksen nuorten liitto antoi julkisuuteen kannanoton jossa liitto ilmaisi täyden tukensa Israelin toimille. Kannanoton puhemiehenä toimi varapuheenjohtaja Wille Rydman.

TV:ssä on nyt kerrottu, että YK:ssa Israelin sotaretki nähdään rikoksena ihmisyyttä vastaan ja että rikoksiin syyllistyneet on saatettava kansainväliseen oikeuteen. Eikö samaan oikeuteen kuuluisi myös ne jotka antoivat täyden tukensa Israelin toimille, esimerkkinä kokoomuksen nuorten liitto Suomessa. Kuinka monen palestiinalaislapsen maahan valunut veri on kokoomusnuorten omallatunnolla?

24.3.2009 STT:n uutinen kertoi:

”Kokoomuksen nuorten liitto esittää sosiaalimenojen rajua karsimista, jotta Suomi välttyisi kymmenien miljardien eurojen lisävelalta. Varapuheenjohtaja Wille Rydmanin mukaan Suomella ei ole enää varaa lähimainkaan nykyisen kaltaisiin sosiaalietuuksiin ja julkisiin palveluihin.”

Kannanotto lienee oikeilla jäljillä sikäli, että politiikka Suomessa kohtaa rajuja muutoksia ns. laman seurauksena. Mitä tehtiin 90-luvun ’laman’ varjolla: työelämään palautettiin rajaton työnantajavalta (palkkausjärjestelmät), valtiolle päällikkövirastot, ihmisten oikeusturva ja perusturva ajettiin alas ja on siellä edelleen, ihmisiä nöyryytetään työssä tai työn ulkopuolella, ihmiset juovat hädissään viinaa, kuolevat siihen, elämästä puuttuu ilo, näköalat, yhteisyys, meininki, elämä on selviytymistä, nurkissa oloa, anelua, rimpuilua – muilla paitsi kokoomuksen nuorilla.

Kokoomuksen nuorten kanta merkitsisi saman linjan jatkoa. Se lähestyy asiaa ylhäältä päin, olevista instituutioista, valtiontaloudesta, se syyllistää ihmisiä ja ajaa heitä osattomuuteen, syrjään, heitteille. Yhteiskunnan uudistamista on finanssien sijasta haettava syvemmältä, ihmisten osallisuudesta työelämässä ja muussa yhteiskunnassa, käsistä karanneen yritys- ja muun vallan purkamisesta.

Kuka on varapuheenjohtaja Wille Rydman? Kansanedustaja Sampsa Katajan eduskunta-avustaja, aiemmin Marja Tiuran avustaja. Kunnallisvaalien alla nimi taisi koreilla metrinkorkuisin kirjaimin Helsingin raitiovaunujen ulkokyljissä, vaalirahaa siis on kuten pomollakin, lehtitietojen mukaan Katajan vaalibudjetti oli – muistanko oikein – jotakin 60 000 euroa. Onko tällainen eduskunta legitiimi? Mikä oikeus heillä on päättää minun tai sinun elämästä?

Jokunen vuosikymmen sitten kriittiset nuoret – tavalla tai toisella – sävelsivät ja lauloivat. Tänään jotkut, kokoomuksen suunnalla erityisesti, kunnostautuvat tunteettomalla ja pinta-analyyttisellä kovuudella. Näin kulkee sukupolvien evoluutio nykysuomessa.

Pelottavaa, masentavaa.

25.3.2009
Juhani Kahelin