Kokoomuksen EU-ehdokas Nina Suomalainen kyselee blogissaan, onko sikainfluenssa peräisin tehomaataloudesta?

“Onko tämä liian suoraviivainen tai nk. viherpiipertäjien analyysi? On selvää, että maatalouteen tarvitaan remonttia koko maailmassa. Miten se saadaan aikaan, tai edes lähtökuoppiin? EUn maatalous on tehotuotantoa, mutta ilman tehokasta tuotantoa ruoka maksaisi vielä enemmän kuin tänään. Vai onko näin? Voisiko maataloustuotantoa olla pehmeämmin menetelmin, mutta niin että sitä riittää kaikille? EU:n maatalous menee uuteen syyniin tulevina vuosina. Tarvitaanko tehomaataloutta, Suomessa, EU:ssa, maailmassa? Millä ehdoilla ja millä riskeillä?”

– Avointen kysymysten teko avoimin mielin on arvostettavaa. Moni kysymys voi tulla tyrmätyksi, mutta on hyvä kun kysyy. Pääsemme pohtimaan näkökulmia puolesta ja vastaan.

Eduskunnassa 16.4.2009 Jyrki Kasvi nimitti EU:ta maatalousyhteiskunnan saattohoitajaksi. Saattohoidon asemesta EU:n tulisi suunnata rahansa tulevaisuuden rakentamiseen. Ilmastonmuutos, väestön ikääntyminen ja globalisaatio vaativat rahoituksen suuntaamista nimenomaan tieteeseen ja tutkimukseen, sanoi Kasvi.

Totta kai tieteeseen ja tutkimukseen kannattaa panostaa ja katsoa asioita tulevaisuudesta käsin. Mutta tieteeseen kuuluu myös avoin mieli, kysyminen avoimesti eikä puhua jonkin asian saattohoidosta lukkoon lyötynä asiana.

Entä jos käy niin, että oikeasti syntyy globaali epidemia? Helsingin seudulla kuolee ihmisiä kymmenintuhansin, leviää valtaisa pakokauhu. Tai ilmasto alkaa lämmetä hallitsemattomasti. Meren pinta nousee metrikaupalla, Helsinki ja Espoo hukkuvat osin mereen.

Tällaisten riskien edessä on ylimielistä julistaa jokin elämäntapa kuolleeksi ja jokin toinen tapa ainoaksi oikeaksi. Otaniemestä huokuu ylimielen Aalto.

Vuosikymmenten ajan demarit julistivat maaseutuvihaa. Tänään demareiden asenne vaikuttaa kypsemmältä. Sen sijaan vihreiden blogeja selaillessa törmää maaseutuvihaan ja citykulttuurin pohjattomaan ylistykseen. Vihreistä on tullut ideologisesti sulkeutunut city-puolue.

Puolueena kokoomus tuskin on avoimempi kuin muut puolueet mutta isoon joukkoon mahtuu avoimesti ajattelevia ihmisiä. Vihreät ihmetyttävät. “Ainoa yksimielinen puolue” kuten eräs heistä julistaa. Pelottavaa.

28.4.09 – jk