STT:ltä tuli 16.6. tiedote, joka kertoi Tivit Oyn tutkimusohjelmista. Tivit on viestintäalan ns. shokki, valtion ja Tekesin avulla pystytetty innovaatioyhtiö, joka jakaa valtion (siis meidän maksamaa) rahaa. Keille raha jaetaan?

”Mediatalot tarvitsevat kasvunsa tueksi uudenlaisen ansaintalogiikan”. Tämä on Tivitin ohjelman tavoite tiedotteen mukaan. Onko valtion, Tekesin ja shokkien tehtävä vastata mediatalojen tarpeisiin? Miksi juuri niiden tarpeisiin? Miksei kansalaismedian, bloggaajien ja vastaavien tarpeisiin?

Suuret mediatalot, Sanomat ja muut ovat olleet ja ovat viestinnän monopoleja. Keitä varten EU:n kilpailuoikeus on olemassa, eikö sen tarkoitus ole estää monopolien synty? Kansalaismedia ja mediayhtiöt ovat kilpailuasetelmassa keskenään. Onko julkisella vallalla (valtio, Tekes, Tivit Oy) oikeus mennä yhden osapuolen puolelle, jakaa yksipuolista tukea kymmeniä ja satoja miljoonia ? Voisiko asiasta kannella?

Tivit Oy:n perustajajäseniä on 40, joukossa yliopistoja. Yliopistojen sitominen monopolien ja yrityselämän tarpeisiin on käynnissä laajalla rintamalla, vaikka yliopistolain yhteydessä eduskunnassa tämä kiistettiin. Empiiristä näyttöä saadaan tutkimalla shokkien toimintaa, keiden tarpeita ne palvelevat.

Mediatalot ovat kuin Amerikan autoyhtiöt, maailma meni ohi. Tekesin hellimät shokit ovat pömpöösejä palatseja, tuovat mieleen Stalinin ajan arkkitehtuurin.

Mediatalot lobbaavat eduskunnan. Viestinnän Keskusliiton kahvit maistuvat eduskunnan työelämävaliokunnalle.

Suomen innovaatiopolitiikka on keskitettyä ja ylhäältä johdettua (Antti Hautamäen ja muiden selvitykset). Innovaatioselonteossa eduskunnalle puhuttiin muutamasta innovaatiokeskittymästä. Kansanedustaja Jukka Mäkelän mukaan yliopistoissa on keskityttävä määrän sijasta laatuun, miksi Aalto-yliopisto perustetaan vasta nyt, hän kysyy.

Lehdistä luemme kauhutarinoita siitä, kuinka Argentiinassa Menemin aikaan, Venäjällä ja milloin missäkin hallitseva eliitti omii julkiset varat itselleen. Juuri näin tapahtuu Suomessa tänään.

Tekesin tukipolitiikka on muotoiltava uusiksi. Vai pitäisikö Tekes nykymuodossaan lakkauttaa ja miettiä asia puhtaalta pöydältä?