Akatemia-lain puolesta äänesti kuusi vihreää: Andersson, Juurikkala, Järvinen, Karimäki, Ojansuu ja Tynkkynen. Lain olisivat hylänneet Alanko-Kahiluoto ja Pulliainen. Poissa oli kuusi vihreää: Brax, Haavisto, Kasvi, Niinistö, Sinnemäki ja Sumuvuori. Puheenjohtajien Niinistö ja Sinnemäki poissaolon syytä eduskunnan pöytäkirja ei tunne.

Kaikkiaan lain puolesta oli 86, vastaan 64, tyhjiä 1, poissa 48. Kokoomuksen Sanna Lauslahti oli poissa äänestyksestä, vaikka olikin paikalla. Tutkimuspoliittinen pohdinta puuttuu, järkiperusteet vähäiset, ei tältä vuosituhannelta, sanoi hallintotieteen tohtori Lauslahti yleiskeskustelussa. – Arvostettava protesti lakia ja hallitusta vastaan, vaikka asian jatkon kannalta merkityksetön.

Samaa voisi sanoa Pulliaisesta ja Alanko-Kahiluodosta, mutta vihreän ryhmän toiminta kummastuttaa. Kumpikin ministeri poissa, puolueen ja eduskuntaryhmän puheenjohtaja poissa. Yleiskeskusteluun vihreät eivät osallistuneet, eivät tainneet olla paikallakaan (paitsi Pulliainen ja osin Alanko-Kahiluoto). Kyseessä oli tiedemaailman ilmapiirin ja tieteen yhteiskunnallisen merkityksen kannalta vaalikauden tärkeimpiä asioita yliopistolain ohella. Vihreillä ei ole mitään sanottavaa kansalle, niinkö? Miksi te siellä olette? Herää myös vaikutelma, että toimintanne on ryhmänä laskelmoitua. Yksi kerää ääniä Otaniemestä, toinen muualta, ollaan joka suuntaan kallellaan.

Puheittenne uskottavuus kaipaa kohennusta. Sanoihan edustaja Karimäki aiemmin, että Aalto-yliopiston rahoitus ei ole muilta pois. Viimeksi eilen (12.11.09) FST-kanava kertoi Kuvataideakatemian, Åbo Akademin ja OPM:n Anita Lehikoisen suulla, miten asiat oikeasti ovat.

Helsingin Sanomat pohtii Suomen tieteen pysähtymistä pääkirjoituksessaan 12.11.2009:

”Bengt Holmström korostaa erilaisuuden ja vapauden kunnioittamista ja laadun tunnistamista. Jos joku on fantastinen ihminen, hänet palkataan, vaikka kenelläkään ei ole tarkkaa tietoa siitä, mitä hän aikoo tehdä, Holmström kuvaa yhdysvaltalaisten huippuyliopistojen ajattelua. Hallinnon rutiinien alle kaatuvassa ja pätkärahoituksella sinnittelevässä suomalaisessa tiedemaailmassa tällainen ajattelu on kuin kaikuja vieraalta planeetalta. …Sekin on vaarallista, jos poliittinen eliittimme sotkeutuu tieteentekoon. Ulkopuolelta komentamalla ei tieteen asiaa edistetä.”

Jacob Söderman eduskunnassa 10.11.2009:

”huhtikuussa kun tästä keskusteltiin, oli Suomen Kuvalehti juuri julkaissut 37 akatemiaprofessorin kirjoitukset, jotka arvostelivat ankarasti tätä lakiesitystä ja sanoivat, että se on hyppy pimeään. Me saimme myös kirjeen tieteen akateemikoilta … jotka myös arvostelivat tätä esitystä. … joutuu kysymään, miksi tätä ajetaan ja kuka lopulta on tämän takana”

Viidet hautajaiset eduskunnassa – kirjoitukseni:

Suomen Akatemian tutkijan virat ovat olleet tutkimisen ja ajattelun vapauden saareke. Porvareiden hallitus kirjoitti uuden lain akatemiasta. Hallinnollisin nippeliperustein saareke hävitetään. Valvonnan lonkerot solutetaan yliopistoihin, akatemiaan ja ajatteluun. Jopa Helsingin Sanomat tuomitsi hallituksen pikkusieluisuuden ja epäinnovatiivisuuden. Samaan aikaan Koneen Alahuhta tienaa 4 miljoonaa, vaatii kansan palkkoja alas, on Aalto-yliopiston puheenjohtaja, hoputtaa tuotekehittelyä Keilaniemen firmoille, valtio pettää lupauksiaan muille yliopistoille, pääoman keruu on mahdottomuus. – Kauniit hautajaiset.