Mitä elämä on, kysyi fyysikko Peter Weightman Britannian tiedeviikolla. Tarjoaako suomalaiskeskustelu eväitä ”syvällisten” kysymysten pohdintaan? Vilkaisemme uusimpia puheenvuoroja, seuraavia:

  • Vicente Todoli, Ars Fennican valitsija, Tate Modernin johtaja
  • Berndt Arell ja Risto Nieminen
  • Sitra
  • innovaatioiden kierto
  • oikeusministeriön puoluetutkimus
  • demarien julkilausuma talouspolitiikasta

Vicente Todoli – uusi kieli, uusi maailma

”Taide laajentaa maailmaa jossa elämme, se on ruokaa sielulle. Ars Fennican voittajalla on oltava selkeästi omanlaisensa kieltä ja sanastoa. Töissä pitää näkyä persoonallinen maailma sekä kyky välittää se yksilöllisellä tavalla. Haluan nähdä maailmoja, joista en ole tiennyt aikaisemmin.”
(esim. Kauppalehti, STT).

Arell ja Nieminen – omin voimin, ohi hierarkioiden

Helsingin juhlaviikoilta eronnut Risto Nieminen moitti kulttuurin yksinapaisuutta. Kiasmasta eroava Berndt Arell sanoo vuorostaan: Kuvataidekenttää on hallinnut samanmielisten sisäpiiri. Taiteessa pitää ottaa riskejä, katsoa eteenpäin, esitellä taidetta jota juuri nyt tehdään. Maailmalla menestyneet ovat menneet sinne omin voimin ohi virallisten instituutioiden. Tämä porukka ei tiedosta rakenteita, miten meitä Suomessa on opetettu toimimaan, että on hierarkiat ja säännöt (HS 18.11.09).

Sitra

Sitra tarjoutuu uudistamaan julkishallinnon johtamista. Miten olisi taiteen keinoin johdettu Suomi?

Tiedotteensa ja STT:n mukaan Sitra tekee Suomesta teknologiapohjaisten hyvinvointipalvelujen globaalin edelläkävijän. Mukaan otetaan isot kansainväliset pelurit kunhan kotimaahan ensin luodaan markkinat. – Mitä ovat nämä Sitran pelurit – pääomasijoittajia, suuria ketjuja, Attendo, muita vastaavia?

Ylhäältä päin ohjattu kehitys toimi niin kauan kuin talouskasvu ja kansalaisten kokema hyvinvointi olivat kytköksissä toisiinsa, nyt tarvitaan särmää, sanoo Sitra. – Pelurien myötäkö kehitys kääntyy alhaalta johdetuksi?


Innovaatioiden kierto

Maailma on aineiden kiertoa, ajan kulkua ja elämän kiertoa. Vinhemmin kiertää Suomen innovaatiopolitiikka. Taannoin Sitra laati Suomelle innovaatiostrategian. Valtioneuvosto antoi sen selontekona eduskunnalle, puolueet ylistivät. Tuskin vuotta kului, kun arviointiryhmä kertoi Suomen tarvitsevan uuden innovoinnin. Demari-lehdessä 18.11.09 Kirsi Lindroos (opetushallituksen entinen johtaja, EU-ehdokaskin?) keksii ehdottaa innovaatioministeriötä. Ja on innovaatioita puoluesihteereilläkin, Braxin työryhmällä: kansan luottamus politiikkaan palautuu lisäämällä puoluetukea.

Oikeusministeriön puoluetutkimus

Oikeusministeriö tiedotti demokratiapolitiikasta. Seminaareissaan heillä on ollut aiheena puolueiden tulevaisuus, kansalaisten politiikkatietämys puolueiden näkökulmasta, mitä internet tarjoaa puolueille, kuinka puolueet ”ottavat huomioon” kansalaiset, miten puolueet suuntaavat tulevaisuuspohdintaa. Vanhasen ykkösellä oli kansalaisvaikuttamisen politiikkaohjelma. Siinä ei kysytty, mitä me haluamme tehdä, vaan kuinka puolueet pelastetaan.

– Näin syvällistä on valtiollinen elämän pohdinta.
– Miten taistella valtiollista stabilaatiota vastaan?
– Oman henkilöstönsä valtio irtisanoo (THL 90 henkilöä) tai pakottaa ”demokratian” suorittajiksi – onko kyseessä kiina vai neuvostoliitto?


Demarien julkilausuma talouspolitiikasta

Oppositioaseman turvin demarit ovat tehneet itsensä kukaties kiinnostaviksi. Puoluevaltuuston kannanotto talouspolitiikasta tuottaa pettymyksen. Kaukana on elämän analyysi siitä kannanotosta. Instituutioihin takertuvaa kieltä: talouden elvytys, työllisyys, raamitus, ostovoima, työvoimapolitiikka, talouden osaamispohja, Suomen kilpailukyky, huoltosuhteen kohentamisohjelma, työura ym. ym. Asioita sanotaan kierrellen ja peitellen. Mitä on ”ostovoiman turvaava palkka- ja ansioverosopu”? Tuskin muuta kuin piiloaskel ansioveron alentamisessa suurituloisia eniten (euroissa) hyödyttävällä tavalla, progression ahdistelua. Hävitettiinhän varallisuusverokin tupoa verhona käyttäen.

– Demarit, pyytäkää politiikan kielenne opettajaksi Vicente Todoli. Haluamme nähdä maailmoja, joista emme ole aikaisemmin tienneet.

Aiempia pohdintoja

Sivistysliikkeen tarve (2009)
Vaalivisiot – sivistys ja loppuun palaminen (2007)
Kirjasto houkuttaa (2002)