(Uudelleen fokusoitu ja muokattu kirjoituksesta
“Mitä Linna ja Kivi sanoisivat tänään”)

Pari vuosikymmentä ovat nujertaneet ihmisten itsetuntoa. 1990-luvun lamasta se alkoi mutta jatkuu. Yhteiskunta on pysähtyneen alakulon vallassa vailla tempaavia näkymiä.

Väinö Linna ja Aleksis Kivi kuvasivat, kuinka nummien väki ihmetteli itseään, haki paikkaansa ja alkoi määritellä elämistään itse. Heiltä löytyi tärkein eli itsetunto.

Sosiaaliturvan, talouden, opinkäynnin, tieteen ja taiteen perustaksi on asetettava ihmisten itsetunnon kohentuminen. Viime aikoina on toimittu päinvastoin. Sosiaaliturvaa on ehdollistettu jopa perustuslain vastaisesti. 150 000 ihmistä elää perusturvalla, puoli miljoonaa pääosin sillä. Nuorten on vaikea nähdä, miksi he ylipäänsä ovat maailmassa, majatalossa ei ole sijaa.

Kuinka te meitä nöyryytättekään. Nuorille te laaditte aktivointisuunnitelmia. Elleivät tottele, niin viette viimeisenkin sentin. Toimeentulotuella eläjän te käskette tulla tarjolle. Työttömyyskorvauksella saa opiskella, mutta sisällön sanelee Ely. Opiskelijaa vahtaatte kuin päiväkotilasta. Työssä olijoita te pisteytätte.

Tällaiseksi päätyi seitsemän veljeksen retki Impivaarasta elämänsä rakentajiksi. Tämä ei ole maa, jota Aapo ja Akseli lähtivät rakentamaan. On aika avata näköalaa ulos anelukulttuurista.

Vaalikeskustelu takertuu ulkoisiin toki tärkeisiin asioihin: verot, eläkeikä, maahanmuutto. Pelkkä säästäminen ei avaa tulevaisuutta ihmiselle, ei yhteiskunnalle, valtiolle eikä yritykselle.

Harvojen vientiyritysten ja tuotekehityksen huippuyksiköiden on väitetty pelastavan maan. Harvainvaltaistaminen juuri on kriisien syy. On palattava lavean pohjan tielle kuten kansakouluja, oppikouluja, peruskouluja ja yliopistoja perustettaessa.

Sosiaaliturvaan on haettava malleja jotka nojaavat ihmisten omaan innostukseen, keksimiseen ja harrastamiseen. Ehdollistaminen ja lex Soininvaarat on pantava nurin.

Työelämä on demokratisoitava. Politiikan monopolisointi puolueille, edustuselimille, virkakunnille ja eturyhmille on purettava. On kehitettävä välitöntä osallistumista. Netti on ‘tuotteistettava’ tähän tarkoitukseen. Talouden haavoittuvuutta ja sidosta suuryrityksiin on hajautettava. Opinnot on avattava kaikille, sisäänpääsykiintiöt poistettava. On luotava sosiaalista kulttuuria malliksi Euroopalle ja maailmalle. Arabikansojen tielle myös Suomessa.