Surkuhupaisin tapahtuma eduskunnassa oli eläkekatto”keskustelu”. Eläketurvakeskuksen Mikko Kautto teki pikavauhtia ”tutkimuksen” saaden tulokseksi, että eläkekatto Suomessa on mahdoton (vaikka se muissa maissa on mahdollinen). Voi sitä Hyssälän hyssyttelyä, hallituspuolueiden hykerrystä, vihreillä ei mitään sanottavaa, ei löydy vaaliohjelmasta, hehän ovatkin liberaaleja. Demarit vaikenee, leikkautuisi siinä Lauri Ihalaisenkin eläke.

Eduskunnan tulevaisuusvaliokunta kirjoitutti ”tutkimuksen” Tulevaisuuden voittajat. Siinä väitettiin että kansa ei kannata eläkekattoja. Taisi olla valhe, ainakin jos uskomme Johanna Kallion samanaikaista väitöskirjaa. Näin helppoa on valehtelu Suomessa, eduskunta tuottaa ja jakaa itselleen.

Eläkekaton ohella lääkkeiden ja terveydenhoidon erilliskatot on yhdistettävä. Se voisi olla esimerkiksi 600 euroa vuodessa. Nyt katto on erikseen terveydenhoidon maksuille ja lääkkeille, kumpainenkin yli 600 euroa. Yhdenvertaisuuden nimissä (perustuslaki) asiakasmaksut julkisesta perusterveydenhoidosta kuuluisi poistaa kokonaan, koska niitä ei ole työterveydessäkään.

Nämä kaksi, eläkekatto ja terveysmenojen katto ovat köyhyyspolitiikan majakoita. Eivät toki ainoat.


Johanna Kallio: Hyvinvointipalvelujen muutos ja kansalaisten mielipiteet
(väitöskirja).

Kansalaismielipiteellä ei vaikutuksia kuntien päätöksiin. (Kunnallisalan kehittämisssäätiö)