Demarien tulevaisuus ratkeaa 16.5.2011. Valinnastaan he saavat syyttää itseään. Heillä on nyt ratkaisijan valta, ei vain omaan osuuteensa vaan oikeistopolitiikan jatkoon Suomessa. Ilman demareita Katainen ei saa hallitusta.

Kutsuttakoon toista tietä uusmoderniksi politiikaksi. Sen tarve näkyi kuplintana vaaleissa. Osa pakeni perussuomalaisiin. Osa käänsi selkänsä ylhäältä johdetulle ja köyhdyttävälle ympäristöpolitiikalle. Uuden politiikan kiteytys on keskustelujen ja analyysien tehtävä.

Demareille olisi tarjolla koollekutsujan rooli. Luontevia kutsuttavia heidän itsensä lisäksi ovat perussuomalaiset, keskusta ja vasemmistoliitto, ainakin nämä. Ei kannata juuttua jankutukseen siitä kuka on konservatiivi, kuka populisti, kuka suvaitseva. Kaikki ovat vilpittömiä ja kaikilta löytyy hyviä näkemyksiä. Niiden suodattaminen, synteesi ja kiteytys on tehtävä.

Muutama esimerkki:

– bisnesyliopistosta palataan kansan yliopistoon

– työmarkkinaperäinen sosiaalitupo korvataan kansalaislähtöisellä perusturvalla perustuslain hengessä

– politiikan betonointi valtakunnallisen äänikynnyksen avulla hylätään, vaalilain muutos uusiksi

– liikenneväylästöä hoidetaan valtakunnallisen kokonaisekologian pohjalta, ei pelkkää Espoon metroa

– sosiaalinen media ja digitaali-infra nostetaan yhteiskunnallisen keskustelun ja sivistyksen keskiöön

– maapallon ekologiaa hoidetaan tavalla jossa ihmiset ovat osallisina ja toimijoina, ei pelkkinä maksajina tai syrjään työnnettävinä

Esimerkkejä riittäisi, kymmenittäin.

Demarit, jos te nyt menette mukaan uhittelevaan ja kansaa köyhdyttävään talouspolitiikkaan, se on teidän loppunne. Siitä pidämme huolen me, ellei muut.

Pankaa merkille, miten keskusta sanomisensa muotoili: ”emme mene mukaan kokoomusjohtoiseen hallitukseen”. He siis tulevat mukaan muunlaiseen hallitukseen.

Suomessa on otollinen hetki muotoilla ”uusmodernia” yhteiskuntaa. Demarit, tekö olette ainoat, jotka ette tätä huomaa. Sinun täytyy astua johtoon, sanoi työväenlaulu.

Kokoomuksen maailma on ajatuksellisesti lukittu. Sen todistaa Kataisen käytös juuri nyt, on kuin Euroopan omistaja. Kokoomuksen maailma on suurliike-elämän, suuryritysten, pankkien, finanssien, talouseuroopan maailma, syvenevien kriisien hoippuva ja haavoittuva Suomi.

Demarit, perussuomalaiset, vasemmistoliitto ja keskusta, nelikossanne on hyviä ajattelijoita. On annaa, hannaa, silviaa, kristiinaa, teuvoa, mariaa, keitä kaikkia. He katsovat maailmaa eri kulmista, niin pitääkin. Tehkää heistä aivoriihi. Antakaa heidän loistaa, majakkana pimeässä syysyössä.