Maria Guzenina-Richardson herjasi Mari Kiviniemeä tyyliin ’missä lie, ei hoida työtään’ (A-talk 19.5.). Hän mainitsi kolme kertaa Kataisen hallituksen kuin päätettynä tosiasiana (=tämä oli oudointa). Fyysinenkin olemus huokui ylimieltä.

Mistä ylimielisyys kumpuaa, onko se espoontautia? Espoohan synnytti jo vastakohdakseen Impivaaran – Jyrki Kasvi. Viime vaalikaudella saimme nauttia perussuomalaisiin (Oinonen, Virtanen) kohdistuvasta tirskunnasta eduskunnassa, siitä piti huolen espoolainen vihreä naisenergia. Myös demareiden Guzenina-Richardson on Espoosta.

Espoontaudin syy on samantapainen mistä Yalen yliopiston professori Thomas Pogge puhuu globaalitasolla. ”Vaikutusvaltaiset tahot pystyvät muokkaamaan päätöksenteon pelisäännöt itselleen edullisiksi. Tästä tulee kierre, jossa raha kahmii itselleen yhä enemmän rahaa ja valtaa.”

Suomessa väestö ajetaan sumppuihin kuin ahvenet keväiseen katiskaan. Perusteita riittää: tiivistys, eheytys, ilmasto, ostoskeskusten kannattavuus. Katiskassa ahvenilta katoaa järven taju, ne näykkivät toisiaan kuin voittajat ja häviäjät Suomen eduskunnassa.

Katiskademokratia on petollinen. Periaate ’henkilö ja ääni’ on mitä luonnollisin. Mutta jos henkilöt (äänestäjät) ajetaan tilanteisiin, jotka sumeuttavat, kapeuttavat ja pinnallistavat maailman ymmärtämistä, niin tällainen demokratia voi tuottaa millaisia seuraamuksia tahansa.

Vaaleissa Espoosta kertyy ääniä lirkuttelemalla ja tukkaa pöyhimällä, läppystä käteen työntämällä. Populismia ei ole perussuomalaisuus vaan espoolaisuus. – Laura Parkkinen ja UPI, kiireesti tutkimaan tätä uuspopulismia.

Kataisen hallitus, jos sellainen syntyy, on suurkaupunkien rikkaiden pintapopulistinen etujärjestö. Toki se voisi avata silmiä näkemään katiskademokratian luonteen kriisien kasvualustana. Mainittu professori Pogge sanoo, että itseään vahvistava rahan ja vallan kierre on syy myös finanssikriisiin.

Suomen vaalijärjestelmän suurin muutostarve ei ole äänien tasaus kynnyksineen. Tuhoisampaa on katiskademokratian kierteenomainen vallankeskitys.

Alttiit yksilöt sortuvat ylimielisyyteen. Maria Guzenina-Richardson antoi jo näytteen. Katainen ilakoi kaikkien suomalaisten omakseen kokemalla hallituksella.

Sanonta espoontauti on kuvaannollinen. Mistä löytyy Suomen johtavin ylimielikkö? Helsingin Katajanokalta – Osmo Soininvaara. Entä Tampereen Tynkkynen, Turun Niinistö, Jyväskylän Hannonen. Vihreillä jälkikasvu on turvattu.