Virolaisilla on nettifoorumi ’tänään päätän minä’. Islantilaiset kommentoivat perustuslakiuudistusta sosiaalisessa mediassa.

Suomessa akateeminen tutkijakunta (Tuori, Ojanen, Viljanen, Hiden) joutuu muistuttamaan puolueita demokratian ja perustuslain ylikävelystä. Hallitusneuvottelut paljastavat demokratian sulkeutuneisuuden, vanhakantaisuuden ja ylimielisyyden.

Demokratian väheksyntä kumpuaa talouselämästä. Tämä näkyi Matti Alahuhdan ja Mikko Kososen HS-kirjoituksesta 12.6. On tarkkaan analysoitava, keiden kanssa yhteistyö parhaiten onnistuu, meillä ei ole varaa ”kilpailuhaittoihin”. Tällaista henkeä julistivat Koneen ja Sitran johtajat.

Vihreät kehuvat liberaaliutta, avoimuutta, demokratiaa, sivistystä ja kuuntelua. Eikö heille tule mieleen räikeä ristiriita, kun he kinuavat suljettuun sixpack-piiriin päättämään ihmisten elämästä vuosikymmeneksi ja vielä samaan aikaan nimittävät kansalaisia huutajakuoroksi (Soininvaara).

Islannin perustuslain kommentointimenettely. 

AP:n kirjoitus aiheesta.

Suomessa puoluesihteerit kehuivat perustuslakisopimustaan (mm. äänikynnys). Vihreille tämä sisäpiirin sopimus on oikein hallituskysymys.

Nettiosallistumista Virossa. 

Suomalaispuolueiden ajatuspajat esittäytyvät.

Soininvaara kehuu puolueiden ajatushautomoja asiantuntemuksen kasvattajiksi ja vaihtoehtohaastajiksi. Millä tavalla vihreiden ’modernisaatio’, ’Suomen menestys’ tai ”meidän kaikkien yhteinen hyvinvointi” haastaa Alahuhdan ja Kososen, Koneen ja Sitran?

Vaalien 2011 jälkeiseksi tehtäväksi Suomessa nousee, ei valtion velan hoito, ei Eurooppa, ei globalisaatio ei edes perusturva vaan demokratian modernisointi.