Kansalaisten suora osallistuminen lainlaadintaan oli ainoa vaihtoehto, sanoo Islannin naispääministeri. Islantilaispankkien rysähtäessä katosi myös vallanpitäjien kannatus. Sosiaalisen median käyttö lainvalmistelussa on uutta, mutta ei ihmeellistä.

Islannin 320 000 asukkaasta kaksi kolmasosaa kuuluu Facebookiin. Noin tuhat satunnaisesti valittua islantilaista kokoontui päiväksi keskustelemaan vallankäytöstä, luontoarvoista ja Islannin ulkosuhteista. Keskustelusta laadittiin raportti, jonka pohjalta lakia sorvataan.

Uuden perustuslakiluonnoksen pitäisi olla valmis tänä kesänä. Käytännön valmistelua tekee rivikansalaisista valittu neuvosto. Lopullinen versio hyväksytään joko parlamentissa tai kansanäänestyksellä. Jos jälkimmäinen toteutuu, koko laki on alusta loppuun kansalaisten muovaama.

Kuinka vaalilain muutosta valmisteltiin Suomessa? Puoluesihteerit tekivät keskinäisiä sopimuksia, loivat kynnyksiä. Eduskuntaan esitys tuotiin opettavalla tyylillä (Brax). Pelkästään menettelytavan takia vaalilakiehdotelma ansaitsee raueta.

Entä taannoinen kansalaisvaikuttamisen politiikkaohjelma? Nimi oli hieno mutta mitä oli sisältö? Kansalaisia ohjastettiin nano-osallistujiksi puolueisiin ja muihin instituutioihin.

Suomea hallitaan kriisien avulla. Kriiseillä perustellaan vallan keskityksiä ja vakauttamista. Nykyhetken ilmentymiä ovat ’sopimusyhteiskunta’, vallan siirto työmarkkinajärjestöille, hallitusohjelman perälaudat, pakkoelvytys, kuntauudistus, yliopistouudistus, EU:n liittovaltiokehitys ja paljon muuta.

Islannissa toimitaan päinvastoin, kehitellään reaalista kansalaisosallistumista. Mistähän Islannin ja Suomen ero johtuu?

Suomen poliittinen elämä on erillistynyt, ammatillistunut, muuttunut omaksi etupiiriksi ja ylpeileväksi (esim. Miapetra Kumpula-Natrin hallitusohjelmapuhe eduskunnassa 28.6.). Tällaisesta olotilasta on päästävä eroon. Kansalaislähtöisten käytäntöjen kehittely on Suomessa yhtä tarpeen kuin Islannissa. Hallitusohjelmassa ei tällaisesta ole vilaustakaan, päinvastoin.

Harri Jaskari kaipailee innostunutta Suomea (AL 17.7.). – Kaipailijat, ottakaa esimerkkiä Islannista. Syvän kriisin kokenut kansa on siellä intonsa lumoissa.

( Lähde: Aamulehti 17.7. )
keskustelua US-Puheenvuorossa