”Poliisi pidätti 70 puiston tyhjennystä vastustanutta”. Vain vuorokausi aiemmin olin katsonut heitä (nyt häädettyjä) silmästä silmään. Häätö on raukkamainen, kääntyköön se itseään vastaan, näin veikkaan ja toivon.

Telttakylä pursusi toimintaa, satoja telttoja toisissaan kiinni, täynnä kannanottoja, useimpiin oli helppo yhtyä. Alueen reunalla herra vastailee telttaväen kysymyksiin. Alueelle oli ehtinyt moni muukin kuuluisuus, Jeffrey Sachsista alkaen.

Kulman takaa katsoo Vapauden patsas. Vain korttelin päässä ovat WTC:n tyhjä tontti ja pörssi. Edessä Ellis-saari, sieltä tulivat miljoonat vapautta ja vaurautta etsien. Nyt he palelevat puistikon teltoissa, kunnes ajetaan sieltäkin pois. Vapaa maailma, tämän saaren (Manhattan) kärjestä sen piti alkaa, tänne se päättyy.

Kotona avasin television. Mitä sanoo Sixten Korkman:

”…todella pahassa kriisissä säännöt ovat sellaisia, josta täytyy tehdä poikkeuksia. Juristit yleensä keksivät innovatiivisia perusteluja, miksi voidaan poiketa säännöistä tarvittaessa ja jos eivät keksi, niin sääntöjä voidaan rikkoa. Joku voi viedä asian Euroopan tuomioistuimeen, Court of Justice, joka vuosien jälkeen toteaa, että näin ei saa käyttäytyä, mutta siinä tilanteessa kriisi on kauan sitten ohi…”

Wall Streetillä sääntöä ei rikota: likainen väki ajetaan pois. Euroopassa säännöt ovat rikkomista varten, sanoo Korkman. Ovatko nämä toistensa peilikuvia: puiston puhtaus ja talouden epäpuhtaus.

Kansan ei annettu äänestää Kreikassa. Euroopan johtajat ja EKP ovat erottaneet jo kahden maan hallituksen. Korkman ylistää EKP:n salapakolla valituttamaa Mario Montia häikäiseväksi. Demokratian ylikävelyt saattavat olla eurokraattien pahin vikatikki, arvelee Jan Hurri. Euroopan kansat eivät tälläkään kerta alistu hallintokoneiston mielivaltaan vaan ennen pitkää demokratia ottaa vallan takaisin eurokratialta, sanoo analyytikko Gave Hurrin jutussa. Velkakriisin yhteiskunnalliset seuraukset ovat arvaamattomia. Rinta rinnan esiintyvät rikkaiden ja köyhien kansaosien vastakkainasettelut, kansojen väliset ristiriidat ja vielä sukupolvien väliset ristiriidat.

– Kun kaiken tämän ynnää, tulvii mieleen kuva historiasta. Wall Streetin häädöt, ovatko ne Ranskan vallankumouksen alkusoitto?

Eurokraattien vallankumous päättyy vielä kyyneliin. Jan Hurri, Taloussanomat 13.11.2011 (kannattaa lukea)

Korkman MOT-ohjelmassa 14.11.2011.

Korkman YLElle: Italian tuleva pääministeri häikäisevän taitava. Taloussanomat 13.11.2011.

Poliisi pidätti 70 puiston tyhjennystä vastustanutta New Yorkissa. YLE 15.11.2011.

Yhdysvaltalaisviranomaiset haluavat eroon mielenosoittajien leireistä. YLE 14.11.2011.

Mielenosoittajat yrittävät sulkea Wall Streetin torstaina. Arvopaperi 15.11.2011.

Viisi kuvaa, klikkaa: