Eduskunnassa äänestettiin tänään 18.11. työmarkkinatuen tarveharkinnan poistamisesta tai säilyttämisestä. Tarveharkinta tarkoittaa että jos työttömän puolisolla on tuloja noin 1800 euroa tai enemmän, työmarkkinatuki  alkaa nopeasti supistua ja lakkaa jossain 2700 euron tuntumassa.

Äänestyksestä pois oli (jos oikein ehdi nähdä) 38 edustajaa. Tarveharkinnan poistamisen puolesta taisi äänestää 64. Tarveharkinnan säilyttämisen puolesta äänesti (jos oikein muistan) 98. Näiden täytyi tietenkin olla hallituspuolueista. Tarveharkinta ei siis poistu.

Nettikuvassa ehdin tunnistaa ainakin kaksi poissaolijaa: vihreiden Jani Toivola ja Johanna Karimäki. Vihreiden poissaolo pisti silmään siksi, että vuosi sitten vihreät piiloutuivat kun äänestettiin nuorten toimeentulotuen leikkaamisesta (elleivät nuoret tottele työmarkkinoita).

Toimeentulotuen leikkausten poistaminen ei taida sisältyä myöskään Kataisen hallituksen ohjelmaan, vaikka hallituspuolueet ohjelmaa kehuvat, ehkä juuri tästä syystä.


Keskustelua US Puheenvuorossa (linkki)
:

Keskustelussa Marko Kivelä kysyi – sinänsä aiheellisesti – miksi toin vihreät esille.

Vastasin näin:

Sanoin jo yhden syyn: sosiaali- ja terveysvaliokunnan vihreiden jäsenten menettely vuosi sitten nuorten toimeentulotuen leikkausten yhteydessä. Sitä minä en pysty unohtamaan kuten jo silloin tuoreeltaan mm. US-blogissani sanoin.

Toinen syy periytyy eiliseltä päivältä (siis 17.11.): Minusta näyttää vahvasti siltä, että viime päivien ”rasismikohu” on tarkasti suunniteltu ja tarkoitushakuinen poliittinen manööveri, ei pelkästään puoluepoliittinen vaan laajemminkin ihmisten huomion suuntaaminen pois sosiaalisista kysymyksistä: toimeentulo, syrjäytyminen, leikkaukset, työmarkkinatuen tarveharkinta, Stubbin poliittinen darwinismi, pankkimafian vallankaappaukset Välimeren maissa ja muu tällainen.

Ehkä reagoin liian tunnepitoisesti (tekisi mieli pahoitella tai anteeksi pyytää), mutta eilisen eduskunnan kyselytunnin kohdalla minua ärsytti suunnattomasti se, että vihreä eduskuntaryhmä varapuheenjohtajansa Johanna Karimäen suulla (suullinen kysymys) lähti mukaan tähän narripeliin, liitti vihreät mukaan tähän narrinäytelmään ja vielä selvästikin suurta omahyväisyyttä tuntien, valtaherroja ja -rouvia nuoleskellen ja heidän seuraansa selvästikin himoiten.

Kansan sosiaalisen yhteistunnon ja itsetunnon murtaminen kaikenlaisella rasismivouhkaamisella on itsessään samanveroista rasismia, vähintään yhtä tuomittavaa ellei enemmänkin. Olette vielä olevinanne enkeleitä, tukahdutte omahyväisyyteenne.