Eduskunnassa on 8.5. lähetekeskustelu hallituksen esityksestä laiksi  tutkintojen ja muun osaamisen viitekehyksestä. ’Viitekehyksessä’ ihmiset ymmärretään hyödynnettäväksi massaksi, heidät  luokitellaan, arvotetaan ja pahimmissa tapauksissa häpäistään. Tässä poimintoja hallituksen esityksestä, siitä miten he osaamistamme arvottavat:

”Hallitsee yleistiedot ja perustaidot, joita vaaditaan..  yksinkertaisten tehtävien suorittamiseksi selkeässä toimintaympäristössä suoran valvonnan alaisena.”

”Noudattaa yksinkertaisia sääntöjä ja käyttää tavanomaisia välineitä  ja työkaluja jonkin verran itsenäisyyttä vaativassa valvotussa  toimintaympäristössä.”

”Ymmärtää työelämän ja yritystoiminnan merkityksen yksilölle ja yhteiskunnalle.”

”Vastaa omien tehtäviensä loppuun suorittamisesta sekä toimii  turvallisesti ja vastuullisesti työyhteisössä. Kykenee taloudelliseen,  tulokselliseen ja suunnitelmalliseen toimintaan ja töiden järjestelyyn.”

Valtioneuvoston asetuksella tutkinnot ”sijoitetaan sille tasolle,  johon se kokonaisuutena parhaiten sopii”.

”Ylioppilastutkinto  ja lukion oppimäärä sijoittuisivat samalle tasolle kuin ammatilliset  perustutkinnot (taso 4).”

”Pääsääntöisesti osaaminen kasvaisi  alemmalta tasolta ylemmälle siirryttäessä.”

”Opetus- ja kulttuuriministeriö  vastaisi viitekehyksen kehittämisestä..”

”Tutkintojen ja muun osaamisen selkeällä asemoinnilla on myös työelämän kannalta suuri merkitys esimerkiksi vertailtaessa työnhakijoiden osaamista ja pätevyyttä.”

”Tasokuvauksilla kuvattaisiin, mitä tutkinnon suorittanut henkilö tietää, ymmärtää ja pystyy tekemään oppimisprosessin päätyttyä.” (siis: ”mitä henkilö ymmärtää”. Nyt he siis määrittelevät, mittaavat ja kertovat meidän ymmärryksemmekin. Voisiko valtio totalitaarisempi olla?)

* * *

Setämäistä holhontaa, ihmisten arvottamista ja alentamista on viime viikkoina tullut esille muutoinkin. Lauri Ihalaisen kirjoitus yhteiskuntatakuusta Helsingin Sanomissa oli äärimmilleen vietyä paternalismia, holhoava ja alentava näkemys ihmisestä.

Lauri Ihalaisen ja Alexander Stubbin HS-kirjoitus Euroopan digitaalisista sisämarkkinoista typisti ihmiset nettiostajiksi. Tänään (8.5. onko peräti Eurooppa-päivä) eduskuntaan yltävä viitekehys-ajattelu tulee EU:sta. Komissio ja Jukka Gustafsson määrittävät elämämme viitteet ja viitat. On meillä osaavat ministerit.

On kerta kaikkiaan menty liian pitkälle.

Yliampuva holhonta ansaitsee tarkemman pohdinnan kunhan ensin nähdään ja kuullaan eduskunnan viitekehys-keskustelu, siis tänään 8.5.2012.

linkki hallituksen esitykseen: http://217.71.145.20/TRIPviewer/show.asp?tunniste=HE+38/2012&base=erhe&p…

eduskunnan päiväjärjestys 8.5.: http://web.eduskunta.fi/Resource.phx/eduskunta/organisaatio/taysistunto/…

Tekstini jatkuu US-Puheenvuoron omassa kommentissani

Kommenttini myös Hemmo Koskiniemen blogissa