Vuokra-asuminen jumiuttaa ikuiseen varallisuusloukkoon. ARA-rahoitus ei sovi Helsingin seudulle. Elvytyksellä pelastettiin rakennusyhtiöt, ei muuta. Helsingin Hitas on tappioloukko.

Kansanedustaja Juha Väätäinen oli kutsunut K-infoon raahelaisen korjausrakentajan sekä Icecapitalin. Ihmisten on saatava aktivoitua toimijoiksi rakentamisessa ja asumisessa, tämän ymmärsin illan pääanniksi.

70-lukulaisen kerrostalon täysremontti, lisärakentaminen ja nolla-energiaksi muuttaminen maksaa 1700 euroa / neliö. Kaukolämmöstä irtautuminen on ennen pitkää myös Helsingin tulevaisuus.

Rakennuksen elinkaareen kuuluu korjaaminen aika ajoin, sitä on turha kauhistella. Mutta Helsingin seudulla korjautetaan kalliisti ja paljon turhaa.

Viikissä valtion tukema yhtiö (VVO) perii kalliimpaa vuokraa kuin vapaan rahan rakentaja. ARA-rahoitus ei sovi Helsingin seudulle.

Yleisön joukossa oltiin katkeria Helsingin hitakselle. ”Olemme kokeneet satojen tuhansien tappion suhteessa muihin.” Poliitikkojen vastaus aina on: ähäkutti, oma vika. Helsingin kaupunginvaltuustossa vallitsee rikkumaton hyvävelijärjestelmä hitaksen suhteen, näin yleisö väitti.

Ihmisiä kiihdyttää valtion lottovoitot aravien käyttörajoituksista vapauttamisessa sekä yhtiöiden peli. Ns. välimalli osana elvytystä oli superlotto muutamalle yhtiölle. Tukimuodon ideoi Jan Vapaavuori. Asumisoikeus- tai hitasasuntoihin tällainen lotto ei kuulu.

”Elvytyksellä” pelastettiin muutama rakennusfirma ja tuettiin virolaisrakentajia. Aiheesta on tekeillä viranomaisselvitys.

Juhana Vartiainen vaatii omistusasumiselle lisärasitteita, korkeampaa kiinteistöveroa ja muuta. Mutta samat rasitteet kiertyvät myös vuokrataloihin, ei ole ilmaista (vuokratalon) omistajaa.

Ruotsin asuntojärjestelmää on kehuttu, mutta se on piilevästi korruptoiva: jonoissa maksetaan sitä ja tätä.

Krista Kiurun puheet korkotuen lisäyksen vaikutuksesta vuokriin (2-3 euroa/neliö) ovat epäilyttäviä.

Krista Kiurun ohella Vantaan Antti Lindtman kehuu eduskunnassa, kuinka korkotuen lisäys rakennusyhtiöille on valtion budjetin tärkein asia. Entä jos asia on päinvastoin: korkotuki pitää lopettaa kokonaan.

Ketä julkisen tuen ylipäänsä pitäisi hyödyttää? Rahan syytäminen rakentajayhtiöille pitää lopettaa.

Perusidean pitäisi olla ihmisten oman aktivoitumisen mahdollistaminen ja avaaminen. Se voi tapahtua moninaisin tavoin. Asuntovarallisuuteen kiinnipääsy vaikka vähitellen on yksi tie. Omat asunnot pidetään kunnossa paremmin kuin vuokratalot. Omistajuus eriasteisena ja erimuotoisena on elämänsisältökysymys – ehkä juuri tämä onkin olennaisinta. Suomen asukkaat on totutettu orjakansaksi: työvoimaa, liikkuvuutta, loputonta vuokranmaksua, osattomuutta, tarkoituksettomuutta.

Tältä kannalta Krista Kiurumainen puhe ”kohtuuhintaisten asuntojen tarjoamisesta” on väärä tie. Se on toimettomuuteen ja osattomuuteen jumiuttamisen tie. Politiikassa on aika astua korkeammalle tasolle: johtotähdeksi ihmisten oma aktiivinen toimijuus. Sosialidemokratian ja vasemmiston pitkäaikaisen alamäen keskeinen syy on tässä: he pitävät meitä mekaanisina alistujina, asiakkaina, elämän vuokralaisina.

Olavi Syrjänen kerrottiin asetetun selvitysmieheksi ARAn suhteen. Tuskinpa Syrjäseltä, entinen aravavirkamies ja vielä demari, lennokasta ideointia voi odottaa. Eikö koko ARA joutaisi vihdoin lopettaa, vähintään myllätä uusiksi, K-infossa kysyttiin.