Outi Alanko-Kahiluoto, Harri Jaskari, Johanna Karimäki – mikä heitä yhdistää? Taivaallinen puhe perustulosta, viimeksi tänään K-infossa (kuulemaan en uskaltanut mennä).

Mutta mikä muu heitä yhdistää? 6020 – 5120 – 5120 euroa, valtionyhtiöistä saadut palkkiot. Maksajana Jaskarilla ja Karimäellä on Itella, Alanko-Kahiluodolla Veikkaus ja VR (kertoo Iltalehti 30.5.).

Palkkiot tulevat peruspalkan päälle, ei sentään vielä perustulon päälle. Lisäksi ulkomaanpäivärahat, kulukorvaukset, lounaat, timo-potun siemenet, ilmaislennot ja piristeet. Täysistunnossa viivähdätte pari minuuttia, Jaskari joskus pitempään.

Tänä keväänä eduskunnassa on nähty outo ilmiö: yksi ja sama edustaja voi olla viikkokausia yhteen menoon poissa istunnoista merkinnällä ’e’ (eduskuntatehtävissä). Mikähän tehtävä on kyseessä? Eduskunnan nettisivuilta vastausta ei löydy. Voisiko kyseessä olla sarja ulkomaanmatkoja (tämä on arvaus)? Kertokaa te, Karimäet ja Jaskarit, kun olette avoimia.

Matkustaako eduskunta salaa? Onko jossain koottua tietoa eduskunnan matkoista? Entä matkojen sisällöt, vaikutelmat, oppimiset? Eikö olisi kiva muunkin kansan kuulla vaikutelmia ja jopa kommentoida, harrastaa yhteistä oppimista, elävöittää politiikkaa, nauttia maailmoista.

Muuten, te samaiset edustajat, kun Suomeen sattumoisin palaatte, alatte saarnata maakuntien lentokenttien sulkemista, lentojen lopettamista, Finnairin ja Destian myyntiä. Samaan aikaan Heidi Hautala vaatii Euroopan suorien lentojen turvaamista, tippukoon Finnairin kurssi ja kärsiköön piensijoittajat.

Puoluekokouksissa ja blogeissa te julistatte kohtuutaloutta, ensin vihreät ja demarit, kohta kokoomus. En usko perustulopuheisiinne niin kauan kuin itse nostatte palkkioina 10 000 euroa kuukaudessa. Palauttakaa yhtiöpalkkionne, puolittakaa edustajan palkkanne, luopukaa verottomista kulukorvauksista, sen jälkeen tulen kuuntelemaan perustulopuheitanne. ”Kohtuutalouden” mukainen edustajan palkka on 3000 – 4000 euroa, ei tippaakaan yli. Sellainen palkka meillä muillakin on. Jotkut armolliset (joista te pidätte huolta ja kovasti välitätte) elävät 500 eurolla kuukaudessa, vähemmällä kuin yksi lounainen kokouspalkkionne.

Puoluekokouksissa te laulatte hurmoslauluja, asettaudutte eturiviin ylityytyväisin ilmein, suuntaatte katseenne kohti aurinkoa. Minä ehdin jo luulla, että hurmosliikkeet loppuivat lauri leeviin tai viimeistään nyrnbergiin, mutta ei, ne ovat täällä tänään.

Perustulopuheenne ovat huijausta, huijausta ja huijausta. Teille, eteville, ei riitä edes kymppitonni kuukaudessa.

* * *

Politiikan hienohelmojen hurskastelu ei ole ainoa mikä sieppaa. Tutkailin Tekesin toimintaa. Talouden yläluokka seurustelee keskenään, luo keskinäisen aatelistalouden ja ryövää kansakunnan varallisuuden. Toinen hyväkäs on Suomen Akatemia. Luin läpi Valta-tutkimushankkeen loppupaperit. Täyttä soopaa, täyttä soopaa, pelkkää soopaa. Eliitti selittää toisilleen, miksi vallankäytön käytännöt ovat juuri ne mitä ovat ja että niin kuuluu ollakin. Kauppalehti vitsailee ja rehvastelee tästäkin aiheesta.

Suomi ei ole ollut koskaan niin elitistinen kuin on tänään. Katsoin eilen televisiota: kansanjoukot Madridin kaduilla huusivat: sota, sota, sota.

Lukemistoa:

Kansanedustajilla muhkeita sivutuloja, Iltalehti 30.5.2012.
Valta Suomessa -tutkimusohjelma (2007-2010).
Kauppalehti 28.5.2012: ”Tutkija, ota suunta kohti rahoitusmarkkinoita” (käsittelee Valta-tutkimushanketta elitistisestä näkökulmasta).
Aamulehti 21.5.2012: ”Hallituksen työ on jumissa, samaan aikaan kansanedustajat matkustavat”.

(Linkkejä koko teksteihin ei taida enää saada mihinkään, tämäkin on yhdenlaista elitisoitumista. Me tavalliset kirjoitamme vielä ilmaiseksi, joskus jopa öisin.)