Miksi Suomen VTV on hiljaa? Muissa maissa tilintarkastajat moittivat Euroopan vakausmekanismia läpinäkyvyyden ja tilivelvollisuuden puutteesta.

Brittiläinen Open Europe on koonnut 10 syytä, miksi Suomen ei pitäisi kuulua EVM:ään. Tässä tiivistetysti, tarkemmin Taloussanomissa:

– EVM toimii laittomasti alusta alkaen.
– Saksalla, Ranskalla ja Italialla on hätätilanteessaveto-oikeus, ei muilla. Hätätilanteen määrittelevät komissio ja EKP.
– Hätätilanteen määrittelystä nousi Suomessa kohu, mutta se hiljennettiin.
– EVM:n hallintoneuvosto voi kasvattaa pääomaa ja lainanantovaltuutta. Hallintoneuvosto koostuu valtiovarainministereistä.
– Pääoman kasvattamiselle ei välttämättä tarvitse hakea hyväksyntää kansallisilta parlamenteilta.
– Usean maan tilintarkastuselimet ovat huolissaan EVM:n läpinäkyvyyden ja tilivelvollisuuden puutteesta.

Miksi VTV ei huolestu muiden maiden tavoin? Liittyykö huolettomuus valtion virastojen päällikkömalliin sekä siihen että VTV:n päällikön valitsee eduskunta? Eduskunta juuri päätti siirtää 1,44 miljardia EVM:n pääomaan, varalla on 11,14 miljardia. Pitäisikö VTV:n olla riippumaton eduskunnasta? Eikö maailmassa ole periaatteita jotka ylittävät hetkellisen politiikan?

Entä perustuslaki, Suomessahan sitäkin tulkitsee eduskunta itse. Eikö tilanne ole – yksinkertaisen enemmistöpäätännän aikana – nurinkurinen ja mielivaltainen?

Entä eduskunnan toinen suojavirasto Ulkopoliittinen instituutti UPI. Onko se havainnut demokratiaongelmia Euroopassa ja EVM:ssä? Ehkä on, ehkä ei, mutta Teija Tiilikainen kommentoi kärkkäästi ainakin Kreikan vaaleja (Kauppalehti 19.6.), tähän tyyliin:

… vaalitulos on helpotus koko Euroopalle … Kreikka saa demokraattisen hallituksen (miten oli Monti Italiassa) … Syrizan joukolle ei anneta kädenojennusta (kyse on siis Syrizan ’joukosta’) … sopimuksista ei tingitä (vaikka Kreikassa jo on itsemurha-aalto) … Hollanden puheet ovat reteää retoriikkaa…

Näin siis Suomen johtava Eurooppatutkija Teija Tiilikainen. Hän ei kanna huolta EVM:n tai Euroopan demokratiasta.

Kauppalehden päätoimittaja Hannu Leinonen 18.6. kysyi lehdessään: ”Puhumattomuuden aukko laajenee Euroopassa. Nyt olisi koko Euroopassa vakavan ja avoimen keskustelun paikka. Missä on eturivin ekonomistien ja valtio-oppineiden tulevaisuusryhmät? ”

Me tiedämme vastauksen Leinosen kysymykseen: Turun yliopiston eduskuntatutkimus laskee Ville Pernaan johdolla Ilkka Kanervan naisviestien frekvenssien megantin kulmakertoimia. Suomen tiede ja osaaminen on maailman huipulla, kuten pitikin.

Perussuomalaiset ja Keskusta jättivät EVM-mietintöön eriävän mielipiteen. Jotkut siis sentään ajattelevat.

Mitä muuten tarkoittaa sana vakausmekanismi? Mekanismi viittaa kojeeseen, jota erityisjoukko operoi. Vakaus viittaa seisovaan olotilaan. Vakaus on edistyksen ja dynamiikan vastakohta. Yleensä tällaista kutsutaan muutosvastarinnaksi, vertaa kuntauudistus tai johtamisopit ja palkkaerot valtiolla. Euroopan vakaudella vastustetaan Euroopan demokraattista uudistumista.

Suomi on keskitetyn eliittivallan maa. Suomessa vaiennetaan keskustelu perustuslain demokratialähtöisestä tulkinnasta. Toisin kuin muualla Euroopassa Suomessa perustuslakiin ujutetaan poliittisia sisältömääreitä (EU-jäsenyys, sosiaalinen markkinatalous, talouskasvu, linkki). Vaientaminen ja ujutus syövät luottamuksen sekä edustuselimiin että viranomaisiin.

EVM muistuttaa Häkämiehen luomaa Solidiumiaa. Kansakuntien varallisuuksien ohjailu on molemmissa siirretty pörssipelaajien käsiin. Kuka osaa sanoa keitä kuuluu Solidiumin hallitukseen tai kuka on johtaja?

Britanniasta on tulossa Euroopan älyllinen esikuva. Open Europen ohella Lontoossa toimii Institute of Ideas. Toukokuussa se kutsui paneeliin Euroopan demokratiasta näin:

Arguably there was a problem with democracy in Europe before the current crisis – seen in a growing apathy and disengagement from politics – but certainly the crisis has made it much more acute. Popular reactions in Spain or Greece against the austerity packages are widely seen in political circles as a futile protest against unavoidable economic pain. But might allowing national publics to decide a nation’s best strategy for getting out of the recession be more successful than the fiscal compact advocated by the EU? Perhaps, as protestors chant and growing numbers of economic commentators note, the centralised austerity packages, designed to save the Euro rather than stimulate growth, are a barrier to any possibility of increasing national GDPs? So, did the EU kill democracy? Is it being reborn on the streets of Europe? What is happening to Europe under the EU today and how should democrats respond?

Eurooppa, demokratian kehto?

EVM:n myötä, siis tänään demokratia kaartaa takaisin kohti nollaa.