Lienenkö koskaan nauranut ääneen eduskunnassa pidetylle puheelle. Tänään sekin tapahtui. Puhuja oli Pertti Virtanen. Ei tyhmyys naurattanut vaan viisaus. Aiheena oli ”sähköisen median viestintäpoliittinen ohjelma”.

Virtasen puhe pitää nähdä livenä. Video ilmestynee eduskunnan sivulle 3.10. Tässä kuitenkin sanallisia poimintoja:


Pertti Virtanen
:

”TV2 on muuttunut nuorten televisioksi, hylännyt kokonaan ikäihmiset. Muuten ikäihmisiä hehkutetaan, mutta todellisuudessa tutkimusten mukaan ikäihmiset ovat kymmenen tuntia tv:n ääressä. Hehkuttajaministerillä äsken oli: maksu-tv:tä tarvitaan. … maksu-tv:t pirstovat kaiken rahastuksen eri kanaville. Maksu-tv:llä ei ole kilpailua. On satelliittia, ja antennitkin lopetaan jo Vaasassa ja kaikkialla. Tämä on täysin sekaisin ja pirstaleina … tämä on ihan hölynpölyä, mitä minä olen kuullut viime aikoina, kuinka meillä on oikein hyvä viestintäpoliittinen suunnitelma tulevaisuuteen. Todellisuudessa ikäihmiset on hylätty. Ei ole enää (Puhemies koputtaa) mitään ohjelmaa, Ylellä tarjontaa, ja maksukanavat eivät oikein toimi, kun on vähän sitä ikää.

… mitä sieltä paremmista televisioista tulee, eli täyttä roskaa: uusintoja, uusintoja, uusintoja, uusintoja. Paras esimerkki on MTV3:n MAX, vaikkei mainostaa saisikaan. Eli ellei Kimi Räikköstä olisi, niin ei olisi ohjelmia oikeastaan paljon ollenkaan …

… Sitten tämä nuorisojuttu vielä. Kun ollaan nuorisosta kauhean huolissaan, niin aikoinaan Rolling Stones lauloi – aina kaikki luulivat, että se on Satisfaction, mutta se oli I Can’t Get No Satisfaction – more, more, more, aina lisää, lisää enkä saa tyydytystä. Nyt kaikki, jopa Yle pisti TV2:n nuorisokanavaksi, eli ikäihmisiltä ja vanhenevilta ihmisiltä sekin kanava pois, vaikka Ylen pitäisi jos minkä puolustaa koko kansaa. Meillä on enemmän ikääntyviä ihmisiä. Puhutaan virkeästä mielestä, niin kuin tuossa tuli, vahvoista tunteista, urheilu herättää.

… kuinka paljon Suomessa mädäntyy ja on depressoitunutta ja masentunutta vanhempaa ihmistä, kun eivät saa nähdä urheilua kanavilta missään, ei laitoksissakaan osteta maksukortteja, ei missään. Meillä on pelkästään joku vähän yli 20 prosenttia, joilla on maksukortti. Ja kun ministeri hehkutti tällä jutulla, että kun 2016 sitten jo siirrytään maksukanavilla uuteen teknologiaan, niin todellisuudessa maksukanavat ja niitten pomot pompottavat meitä ihan koko ajan älyttömästi ja vetävät sinne kaiken sen, jolta saa rahan irti. Ja kaikki muut, tässä tapauksessa ikääntyvä väestö, kohta 50 prosenttia suomalaisista, tai nyt siis kun ei niitä maksukortteja ole kuin se 25 korkeintaan, niin 75 prosenttia jää ulkopuolelle ja kaikki ikääntyvät ihmiset, joitten hoidosta ja henkisestä hyvinvoinnista pidetään muuten kauheasti huolta.

Eli meiltä puuttuu niin sanottu holistinen kokonaisvaltainen näkemys. Marshall McLuhan oli filosofi ja psykologi tässä (Puhemies koputtaa) viestintäteknologiassa, arvoisa puhemies. Hän ennusti oikeastaan kaiken tämmöisen heitteillejätön, kauniiden sanojen, muussakin siis kuin vaalien läheisyydessä, litanian, jolla puolustellaan sitä, että ihmisiltä karkaa kokonaan demokraattinen kontrolli näihin asioihin. Enkä toivoisi näin, koska ministeriähän on kehuttu, niin ehkä se fiksuus tässä nyt jossain vaiheessa tulee esiin, niin että saadaan demokratia näihin asioihin.”

* * *

Näin siis Pertti Virtanen.

Virtanen kutsui Krista Kiurua hehkuttavaksi ministeriksi. Olen samaa mieltä. Kiuru on hirvittävä puhekone, pälpättää ja pälpättää ja pälpättää (samanlainen kuin Ville Niinistö). En usko häntä enää, juuri tuon pälpätyksen takia. Kiuru peittää poikkeavat kannat pälpätykseen. Sellainen on aina epäilyttävää, tämä pätee myös Ville Niinistöön.

Jos demarit ministereitä kierrättää, niin kylläpä onkin vaikea valinta. Kun kaikki ansaitsisi päästä vaihtoon.

Tässä linkki eduskunnan keskusteluun:
http://www.eduskunta.fi/faktatmp/utatmp/akxtmp/ptk…

Istuntojen verkkolähetykset:
http://www.goodmoodtv.com/internettv/application/eduskunta/system/Edusku…