Aiotaanko sairaanhoitopiirit todella hajottaa? Miksi? Ovatko ne toimineet huonosti? Miten me kansalaiset ja potilaat näemme asian? Eikö meidän kokemuksilla ja sanalla ole merkitystä?

Lähden liikkeelle omista kokemuksista. Kolme kertaa olen ollut erikoissairaanhoidossa (Hyvinkään aluesairaala). Kaksi kertaa hoito oli hyvää: säröytynyt polvi tuli kuntoon ja tyrä lähti. Kolmannella kerralla he tekivät puolittaisen virheen. Olkapää oli täysin sijoiltaan, vetivät luut paikalleen, mutta sitten tulikin puolen vuoden turha sairaslomajakso. Nopealla pikkuleikkauksella sairaslomaa ei olisi tarvinnut juuri lainkaan. Työterveyslääkäri oli vihainen: ”he eivät hoida sinua oikein”. Lopulta oikean ratkaisun toi terveyskeskuksen ja erikoissairaanhoidon yhteistyö. Aluesairaalan lääkäri piti vastaanottoa terveyskeskuksessa ja sanoi: kuvattava ja leikattava on.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri (HUS) perustettiin innostuksen vallassa: hoidot paranee, sairaalat erikoistuu, laitteiden käyttö tehostuu, rahaa säästyy. Näin lienee tapahtunutkin. Kansakin lienee tyytyväinen.

Mikä on se oikeutus ja järki, jolla sairaanhoitopiirit hajotetaan? Siinähän palataan aiempaan epätyydyttävään tilaan.

Tuleeko oikeutus heikosta isännyydestä? Sh-piirit ovat kuntien elimiä. Jos isännyydessä on heikkouksia, niin eikö siihen pitäisi etsiä parannuksia isännyysmenettelyistä eikä niin että hajotetaan koko rakennelma sairaaloineen kaikkineen.

Tuleeko oikeutus kustannuksista? Mutta sh-piirien luomisellahan juuri haettiin ja kai saatiinkin säästöjä. Eli ongelman määrittely ja ratkaisu eivät tässäkään täsmää.

Mitä tapahtuisi Hyvinkään aluesairaalalle? Heitettäisiinkö se jollekin ’vahvalle peruskunnalle’? Eikö sairaaloiden pitänyt erikoistua juuri sh-piirien myötä ja hakeutua yhteistyöhön. Pitäisikö isäntäkunnan nyt alkaa opetella samaa erikoistumista?

Sekavalta tämä vaikuttaa, kerrassaan sekavalta.

Tulevatko sh-piirien hajottamisen syyt jostain muualta? Onko piilevä tarkoitus päästä eroon julkisesta, siis yhteisestä ja demokraattisesta terveydenhoidosta ja antaa markkinat firmoille? Tältä vaikuttaa.

Työterveyshuolto on Suomessa yliresursoitu ja käyttäjilleen täysin ilmainen. Sen sijaan kuntien terveyskeskukset näivettyvät, mitä ilmeisimmin tarkoituksella.

Voisivatko erikoissairaanhoito ja terveyskeskus, molempien ollessa kuntapohjaisia, liukua nykyistä enemmän toistensa sisään, toisiaan elävöittäen.

Tai voisiko erikoissairaanhoitoon hakea isäntää valtiolta? Keski-Suomessa on ehdotettu maakunnallista osuuskuntaa, osakkaina lähinnä terveydenhoidon ammattilaisia. Mielenkiintoinen pirteä ehdotus.