Kuuntelin eilen Sofi Oksasta eduskunnan Arkadia-seurassa. Sofin teemana oli vaientaminen ja propaganda. Elokuvaprofessori Lauri Törhönen kysyi Oksaselta, mikä on propagandismin aste nykysuomessa. Se oli hyvä kysymys.

Suomessa on mestaroitu Putinin vaientavaa politiikkaa ja rynnätty pää pystyssä katsomaan Puhdistusta. Miten on asiat Suomessa?

Valtio ja julkishallinto on viime vuosina rakennettu tukahduttavaksi, erityisesti henkilöstön kannalta. Tukahduttaminen on hallinnon sisäistä ja piiloista. Se puetaan retoriseen kieleen: ’kannustava palkkaus’, työnantajuus, huimat salaiset palkkaerot, päällikkövirastot, virkatien pyhyys, hierarkia, vapaan keskustelevuuden ja ideoinnin sammuttaminen. Aiemmin valtio koettiin omaksi sekä kansan että henkilöstön parissa. Tänään valtio on pienen eliittipiirin yksinvaltaa, piilovaltaa, itsekästä saalistusta, palkkaerot. Julkishallinnon muusta henkilöstöstä tehdään hiirulaisia. Puoli miljoonaa ihmistä katoaa mustaan aukkoon. Onko tällainen tila hyväksyttävä? Ei ole. Sofi Oksanen, kirjoita meistä kuten kirjoitit virolaisista.

Juhani Tervalaa on mainittu persoonaksi. Entä jos kyseessä onkin J. W. Snellmannin tarkoittama Persoona? Persoonat luovat sivistyksen, nostavat kansakunnan, kääntävät näkökulman, haastavat ajattelemaan, tekevät valtiosta luovuuden pesäkkeen. Ja ministeri, ministeri Kyllönen haluaa kaiken tämän tappaa.

Tervalan potkuja voidaan ja on syytä katsoa useammasta näkökulmasta:

  • Poliittisen demokratian läpikulkevuus. Virkamies on koneenkaltainen käskyläinen.
  • Hallinnon sisäinen elitismi, joka keskittää kaiken vallan ylimpään johtoon. Muu henkilöstö alistetaan ja latistetaan mekaanisiksi suorittajiksi.
  • Valtion ja kuntien henkilöstön, yhteensä puolen miljoonan ihmisen vaientaminen merkitsee heidän älyllisen kapasiteettinsa ja sitä kautta yhteiskunnan henkisen muuntuvuuden, innovatiivisuuden tuhoamista.

Mikä näistä kolmesta on painavin näkökanta? Mikä on hyväksyttävin ihmisen ja yhteiskunnan kannalta?

Valtion hallinnon sisäinen elitismi on ehdottoman tuomittava. Sitä voi kutsua laillistetuksi rikollisuudeksi. Suomen eduskunnan olisi helppo näyttää esimerkkiä elitismin purkamisessa: eduskunnan piiristä löytyy Suomen keskitetyin päällikkövirasto, Valtiontalouden tarkastusvirasto. Eduskunta, uudista VTV:n toimintatapa, päästä 150 ihmisen luovuus ja äly valloilleen. Tätäkin modernimpaa olisi joukkoistaa valtiontalouden tarkastus kokonaan kansalaisten toimesta tapahtuvaksi, toisin sanoen lopettaa nykyinen VTV. Tulevaisuusvaliokunnan tärkeä teemahan parhaillaan on joukkoistaminen. Valiokunta, toimeksi vaan, muutenkin kuin puheissa.

Entä poliittisen demokratian läpikulkevuus? Tukahduttaako poliittinen demokratia puolen miljoonan ihmisen älyllisen kapasiteetin (persoona, keskustelevuus, ideointi, innovointi)? Nyt näyttää pahalta. Meillä on ministeri joka uskoo voivansa paiskoa ihmisiä mielin määrin. Eikö pitäisi vähintäänkin olla pelisäännöt? Onko ministerillä kihahtanut päähän? Tai uskooko koko poliittinen eliitti kohottautuneensa muun kansan, henkilöstön ja heidän kohtelun yläpuolelle? Pietari Suurella ja Katariina Suurella lienee ollut samanlainen usko.

Entä jos puoli miljoonaa tukahdutettua hiirulaista karkaa omille teilleen, alkaa bloggailla. Näin kulttuuri on historiassa ennenkin uusiutunut.

Oman älyn ja ymmärryksen käyttöoikeus on ihmisoikeus. Muuta lupaa ei tarvitse kysyä. Olkoon mikä virkailija tahansa.

J. W. Snellman, herätköön Persoonasi.

* * *

Lisään US Puheenvuoroon kirjoittamani kommentin:

Tarkoitukseni ei ole ottaa kantaa tähän ”Tervalan tapaukseen” yksittäismielessä  ja vielä vähemmän liikennepolitiikkaan. Kirjoitukseni kumpuaa ensi sijassa siitä, että Suomessa on puolisen miljoonaa ihmistä, joilta oman järjen käyttö ja työn mielekkääksi kokeminen on enemmän tai vähemmän riistetty. Se riisto on tähän saakka tullut valtion ylimmästä johdosta, valtiovarainministeriöstä, työmarkkinajärjestöistä, kolmikannasta, tupon avulla väkisin läpiajetusta ns.  uudesta palkkausjärjestelmästä. Tähän saakka olen (ainakin mielessäni) uskonut voivani edes yrittää hakea tukea poliittisesta demokratiasta, eduskunnasta, kansanedustajista. Siis valtion keskitettyä virkamiesvaltaa vastaan. Nyt tämäkin usko horjuu. Eduskunnan piiriin, valtioneuvostoon, ministereihin on tarttumassa  rajaton kaikkivaltiuden uskomus. He suhtautuvat ylimielisesti meihin, jotka  olemme VAIN henkilöstöä,  moni ei vahingossakaan katso edes kohti, saati tervehdi. Olkoon oikeus Tervalan tapauksessa mikä tahansa, mutta Kyllösen toiminta ja asenne heijastelee kaikkivaltiutta. Ainakin se antaa esimerkin ja oikeutuksen seuraaville tapauksille.

Linkki US Puheenvuoroon:
http://juhanikahelin.puheenvuoro.uusisuomi.fi/121523-vaientava-valtio-puoli-miljoonaa-hiirulaista-ja-rehvakas-kyllonen