”Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri on pidettävä kokonaisena.” Näin julisti Järvenpään torilla HUS:n valtuuston puheenjohtaja, Järvenpään demarivaltuutettu Ulla-Mari Karhu 20.10.

Hetkinen! Maan hallitushan sanoo lakkauttavansa sairaanhoitopiirit. Eduskunnassa haukutte piirejä himmeleiksi, myös demarit. Mitä siis uskoa, demareitako? Ovatko puheet vaalien alla ja jälkeen samat?

Ei kovinkaan kauan ole siitä, kun Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri HUS perustettiin innolla, kohulla ja laskelmilla: hoidot paranee, toiminta tehostuu ja rahaa säästyy.

Mikä on nyt se oikeutus, jolla sairaanhoitopiirit hajotettaisiin? Siinähän palattaisiin hetki sitten epätyydyttäväksi moitittuun tilaan.

Tuleeko oikeutus kustannuksista? Sairaanhoitopiireillähän nimenomaan haettiin säästöjä.

Tuleeko oikeutus huonosta isännyydestä? Pitääkö sen takia lyödä koko rakennelma hajalle  sairaaloineen.

Mitä tapahtuisi HUS:lle? Paiskataanko Hyvinkään aluesairaala yksittäiselle peruskunnalle? Pitäisikö yhden isäntäkunnan nyt alkaa opetella sitä erikoistumista, jota varten sh-piirit luotiin?

Onko sairaahoitopiirien hajottamisen syynä pyrkimys päästä eroon julkisesta terveydenhoidosta ja antaa markkinat firmoille?

Työterveyshuolto on Suomessa yliresursoitu ja käyttäjilleen ilmainen. Samaan aikaan kuntien terveyskeskukset näivettyvät.

Erkoissairaanhoito ja terveyskeskus voisivat lomittua nykyistä ketterämmin. Hyvinkään lääkärien vastaanottopäivistä Järvenpäässä on (ainakin minulla) hyviä kokemuksia, sain käteni kuntoon.

Voisiko erikoissairaanhoidon isännyyden uusi suunta olla valtio? Tai kuten Keski-Suomen ammattihenkilöstö ehdottaa: maakunnallinen osuuskunta. Se on pirteä ehdotus.