HS:n uutinen 3.7.2012 kertoo:

”Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen pääjohtaja Pekka Puska sanoo siirtävänsä tulospalkkionsa verottoman osuuden kokonaan laitosta tukevalle THL-säätiölle.

Puska sai viime vuodelta tulospalkkiota 4 900 euroa, josta hän maksaa veroa noin puolet. Verottoman osuuden, noin 2 500 euroa, hän luovuttaa säätiölle.

Vuoden 2010 alusta THL:n pääjohtaja otettiin valtion johdon tulospalkkion piiriin. Puska lahjoitti jo vuoden 2010 tulospalkkionsa THL-säätiölle.

”Tulospalkkio on mielestäni harkitsemattomasti kopioitu yksityisestä liike-elämästä”, Puska perusteli tuolloin.

”Siellä jaetaan palkkioita avainhenkilöille firman mahdollisesta voitosta. Valtion laitosten suhteen tilanne on toinen: emmehän me tuota voittoa. Jokainen työntekijä pääjohtajaa myöten tekee mahdollisimman hyvää ja sovittua työtä sillä palkalla, joka meille verovaroilla maksetaan”, hän sanoi.

Puska ilmoitti, että tulospalkkiosysteemi ei kuulu valtion laitoksille etenkään supistuvien budjettien ja irtisanomisten aikana.”

* * *

Mitä ovat valtion johdon tulospalkkiot? Kenen toimesta, mihin perustuen ja millä päätöksillä sellaiset on luotu?

Kyseisten johtajien palkka on 8000 tai 10000 tai 15000 euroa kuukaudessa. Tämän palkan päälle he siis maksavat itse itselleen ja valtion varoista tulospalkkiota.

Eduskunnan virastossa (VTV) johtajiston, lukumäärältään ei aivan vähäinen, kerrotaan kaavailleen tai ehkä jo maksaneen itselleen 15 %:n tulospalkkion. Kansanedustajat voisivatkin ottaa oppia tästä sen sijaan että imitoivat Sauli Niinistöä. Valitsivathan edustajat juuri kyseisen viraston johtajankin, lippuäänestyksellä taukojumpaten huvittunein ilmein.

St1:n hallituksen puheenjohtaja Mika Anttonen moitti TV:n Päivän kasvo -ohjelmassa 4.1. yritysten sisäisiä palkkaeroja sanoen sen heijastuvan yrityksen ilmapiirin ja heikentävän yrityksen toimintaa. Onkohan valtiolla toisin?

Ehdotan VTV:n tulospalkatuille sauliniinistö-henkistä menettelyä: kukin palauttaa palkkionsa vapaaehtoisesti ja bruttomääräisesti korkoineen ja mahdollisine sakkoineen eduskunnalle sen tarpeellisiksi katsomiin kansakunnan menoihin. Revisioaatteen mukaisesti.

Kerran valtio koettiin yhteiseksi hyväksi. Ei enää. Nyt valtio on keskinäisen herrapiirin lypsylehmä.

http://www.hs.fi/kotimaa/THLn+Pekka+Puska+luopuu+tulospalkkiostaan/a1341…

Mika Anttonen: http://areena.yle.fi/tv/1756170