Kävin kerran Kyproksella. Kokemukseni oli kielteinen. Saarella vallitsi epäluulon kulttuuri. Jos menit kauppaan, omistaja seurasi kintereillä. Kadulla koulutyttöjä houkuteltin mehulasilla. Saarella ei ollut yliopistoa, nuoren oli lähdettävä ulkomaille. Saari on jaettu kahtia, Nikosian halki kulkee muuri. Kallion kielekkeeltä saatoimme katsella turkkilaispuolelle jäänyttä Famagustan autiokaupunkia. Hotellien kerrottiin siellä seisovan tyhjillään, keräävän pölyä. Saaren maaperä oli ruskea ja kuollut (kuiva kesäaika). Metsät on hävitetty tuhansia vuosia sitten. Tylsän rihkamakulttuurin maa. Lähtiessäni tiesin: en palaa koskaan.

Neuvostoliiton kansallisvarallisuuden itselleen omineet uusrikkaat ovat löytäneet rahojensa pesäpaikaksi Kyproksen. Samaan rahaan törmäät menemällä itäisen Suomen lomakeskuksiin, pihat täynnä venäläisiä maastureita.

Suomen liike-elämä, Sato-yhtiöstä alkaen rakentaa loistoasuntoja Pietarin uusrikkaille. Saton, VVO:n ja senkaltaisten yhtiöden varallisuus on syntyään samanlaista kansallisvarallisuutta kuin Venäjän uusrikkailla. Suomessa valtio rikastutti nuo yhtiöt ara-tuella.

Suomesta on tehty Kyproksen kaltainen kauppapuksujen maa. Suomi ja Eurooppa ovat kyproksia. Keikkuvia pursia näennäishallitaan pintatempuin, tukipaketein, säätelyin ja muka valvoen.

On järjetöntä, jos Suomen valtio ottaa lisää velkaa lainatakseen rahan Kyprokselle, sen pankeille, ehkä venäläissijoittajien pelastamiseksi.

Jos Kyprosta halutaan auttaa, niin ensitoimi voisi olla yliopiston perustaminen saarelle. Yliopiston myötä kehittyisi kansalaiskulttuuria, kriittistä ajattelua, analyysiä ja taitoa ajaa rahanpesijät ulos maasta.

Irvokkaita ovat Suomen täti tiukkuudet. Eurooppaa ei rakenneta luomalla pilvissä leijuvia pankkivalvontoja Brysselissä, siirtelemällä rahoja kriisipesäkkeisiin.

Parempaa Eurooppaa rakennetaan laventamalla tietämisen ja sivistyksen pohjaa, luomalla kansalaiskulttuuria. Kypros tarvitsee yliopiston, ei rahaa pankeille ja kauppapuksuille.

Itäinen Välimeri oli sivistyksen kehto kerran. Tänään se on rahan piilottelua ja murenevaa ruohoa. Hellenistisen Euroopan paluu, Alexandrian kirjasto, filosofia, tähtitiede, historiantaju, Niilin, Kyproksen ja Kreetan kulttuurit. Sentapaisen hengen elvyttämisestä pitää lähteä liikkeelle myös tänään. Täti tiukkojen tilalle runoilija Kavafis, historioitsija Herodotos ja maanmittaaja Eratosthenes.

* * *

Pari kokoomuspoliitikkoa, Lauslahti ja Lepomäki ovat  sanoutuneet irti EU:n tukipolitiikasta (linkit alla). Mitä merkitystä heidän kannanotoillaan on? Edustaja Lauslahti tietää pelastuvansa, kun Kypros-päätäntä kätketään eduskunnan suureen salaiseen valiokuntaan.

Suomessa EU-asioita junailee pieni porukka, liekö 5 – 10 henkilöä. Porukka kehuu suomalaista EU-demokratiaa. Miapetra Kumpula-Natri (sd) on istutettu eduskunnan suuren valiokunnan puheenjohtajaksi. Kehuttu EU-demokratia on yhtä kuin hän. EU-demokratia Suomessa on yhtä demokraattista kuin kansallisvarallisuuden kaappaus Venäjällä.

Sanna Lauslahti: Tapaus Kypros: Nyt saa riittää.

Enkelisijoittaja, hyperoikeistolaisen Libera-säätiön ‘takapiru’ Elina Lepomäki: 
EU jatkaa valitsemallaan tiellä: sensuuria ja yhteisvelkaa.