Vasemmistoliiton vpj Aino-Kaisa Pekonen sanoo:

”Kehysriihessä valittu verorakenteen muutos, jossa verotetaan mieluummin omistajien voittoja kuin yrityksen voittoja, on työllisyyden ja tulonjaon kannalta hyvä. On hyvä ohjata yrityksiä investointeihin, sen sijaan, että ohjataan rahastamaan pikavoittoja.” (linkki alla)

Tuollaisiin väittämiin minä en juurikaan enää usko. Se on kauan sitten omaksuttua pinnallista ajattelua, ehkä suorastaan epätotta. Tutkimuksellinen näyttö lienee niin ja näin.

Asian voi kääntää täysin päinvastaiseksi eli: verotetaan mieluummin yritysten voittoja kuin ”omistajien” voittoja. Jakamalla (voitto)rahat tavallisille ihmisille (”omistajille”) nämä voivat keksiä kaikenlaista uutta toimeliaisuutta sen sijaan että samat rahat jäävät makaamaan vanhoihin yrityksiin joista ne sitten siirrellään eteläamerikan tai kiinan epäsosiaalisiin hankkeisiin.

Ylipäänsä ajatus että yhteiskunta rakentuu toiselle ”työllistymisen” ja ”työmarkkinain” ympärille, voi olla vanhakantainen ja hylättävä. Enemmänkin lähtökohtana voisi olla omaehtoinen toimeliaisuus ja siihen liittyvä piensäästäminen ja piensijoittaminen. Tässä mielessä Kataisen hallituksen politiikan peruslähtökohta on totaalinen virhe. Se hallitus joutaa pikimmiten hajota. Vasemmistoliitto tekisi viisaasti kun lähtisi heti hallituksesta.

Tänä päivänä Kataisen hallitusta (varsinkin veropolitiikkaa) ovat moittineet mm.  Mika Lintilä, Jari Lindström, Pentti Tiusanen, epäsuorasti Martti Korhonen, Etla ja moni muu.

Ettekö te, järkevät poliitikot, voisi vakavasti miettiä uuden hallituksen perustaa, mukaanluettuna uudenlainen ideologinen perusta (jotain yllä viitatun kaltaista).

Aino-Kaisa Pekonen….

Mika Lintilä…

Jari Lindström…

Pentti Tiusanen…

Martti Korhonen…

Etla / Niku Määttänen…