”Hyvin suuri osa suomalaisista allekirjoittaa sosiaalidemokraattiset arvot. Puolueena emme ole näyttäytyneet riittävän sosiaalidemokraattisena”, sanovat Eero Vainio ja Antti Koskela. ”Pääoma- ja osinkoverotuksen kiristäminen on ollut tavoitteemme erittäin pitkään, mutta kunnian siitäkin vei kokoomus”, murehti Vainio A-studiossa. Meidän täytyy rummuttaa tavoitteitamme rohkeammin, Vainio jatkoi.

Kuvaavatko hallituksen osinkoveropäätökset demareiden arvoja? Mitä ovat nuo arvot? Allekirjoittaako ”hyvin suuri osa suomalaisista” nykyhallituksen osinkovero-, pääomatulovero- ja varainsiirtoveropäätökset? Lähestyn kysymystä sosiaalihistorian suunnalta.

1960-luvulle saakka paljolti maaseutupohjaista köyhää mutta työteliästä väestöä muistettiin politiikassa edes jotenkin. Jyrkkä käänne tapahtui 1960-luvun lopulla. Demareiden ja vasemmiston vaalivoitto 1966, sen jälkeen kansanrintamahallitus, Paasiot, Mauno Koivisto, 70-luvulla Sorsan elvytys, korpilammet. Yhdelle suurelle kansanosalle (paljolti maaseutupohjainen köyhä väestö) käännettiin totaalisesti selkä, siltä riistettiin poliittinen arvo ja ihmisarvo. Tätä kutsutaan Suomen ”modernisaatioksi”, rakennettiin suuret lähiöt, betonikolossit jotka tänään murenevat käsiin. Arvoton ylijäämäväki pakeni Ruotsiin, useita satoja tuhansia.

Tällä ”modernisaatio”politiikalla demarit, vasemmisto ja myös Keskusta vetivät ulossulkevan rajan yhteen kansanosaan. Demarit jättäytyivät pelkäksi teollisuustyöväen puolueeksi. Mutta tänään vuorostaan teollisuustyöväki vähenee, miltei katoaa. Demareilta katoaa kansalähtöinen pohja pois. Jäljellä oleva teollisuusväki on hämmennyksissä, peloissaan, vilkuilee persuihin ja ties minne. Demareiden johtava kerros on rikastunut ja pitää huolta omista eduistaan, esimerkkinä työeläkeyhtiöt hallintoineen, korruptioetuineen ja rajattomine eläkkeineen.

Tänään demarit yrittävät väenväkisin pitää hengissä luomiaan instituutioita: ay-liike, kolmikanta, työeläkejärjestelmä, tel-maksut, vuokra-asuminen, palkkatyöläisyys, elvytys. Suuri osa kansaa, siis me, emme koe näitä enää omaksemme, osa noista instituutioista on suorastaan vihamielisiä tai tarpeidemme vastaisia. Joutavat kadota pois.

Se mitä tänään tarvitaan on ihmisten itsellistymisen ja kohtuullisen vaurastumisen edesauttaminen. Tätä samaa oli tavoitellut maaseutuväestö, mutta se siis lyötiin matalaksi. Tänään itsellistymisen muodot olisivat osin erilaiset: omistusasuminen, pienyrittäjyys, itsensä työllistäminen, omillaan toimeentulo, kohtuulliset pääomatulot, keskinäisyys, osuuskunnat, pienyhteisöt. Demareille ihmisten itsellistyminen on mörkö joka torjutaan kaikin tavoin. Tässä mielessä demareiden arvoja voi sanoa kansavastaisiksi.

Mitä tekee Kataisen hallitus ja demarit. Nostavat asuntojen varainsiirtoveron moninkertaiseksi. Nyt myös SRV:n johtaja Hienonen tuomitsi varainsiirtoveron noston pahaksi virheeksi. Kataisen hallitus ja demarit eivät salli pääomatulojen alapäähän minkäänlaisia lievennyksiä, päinvastoin esim. osinkoveroa ollaan tekemässä entistäkin degressiivisemmäksi. Omilleen kasvattavat vaikka minkälaisia verovähennyksiä: ansiotulovähennys, työtulovähennys, perusvähennys. Demareiden ja Kataisen hallituksen valikoiva, syrjivä ja degressiivinen politiikka karkottaa ja suututtaa itsellistymistä kaipaavan väestön. Sellaista on heidän arvopolitiikkansa. Ja kunnian vie kokoomus, murehtii Eero Vainio.

Nykyhallitukset, samoin Keskusta ja ay-liike ovat täysin kuuroja myös työelämän, julkisen hallinnon ja yliopistojen uusliberaalien johtamistapojen orjuuttavuutta kohtaan: niin sanotut suoritusarvioinnit, kehityskeskustelut, hulvattomat palkkaerot. Näiden menettelyjen ylläpitäjiä minä en äänestä koskaan.

Tämä yhteiskunta on nöyryytysyhteiskunta. Kyllä, rakenneuudistuksia tarvitaan, mutta aivan muuta kuin poliitikkojen, ekonomistien ja valtiovarainministeriön ’rakenteelliset uudistukset’.

Kauppalehti: Hallitus pahentaa asuntoahdinkoa

Aiheesta lisää US Puheenvuoron kommenttiosiossa