Turussa tehtiin huhtikuussa 25 asuntokauppaa. Muuallakin asuntokauppojen määrä jäi alhaiseksi.

Valtion talousarvioesityksessä vuodelle 2013 sanottiin:

”Hallitus antaa eduskunnalle esityksen varainsiirtoverolain muuttamisesta. Asunto-osakkeiden ja kiinteistöyhtiöiden osakkeiden varainsiirtoverokannaksi ehdotetaan 2 %, ja asunto- ja kiinteistöyhtiöiden velkaosuus ehdotetaan lisättäväksi varainsiirtoveron veropohjaan. Muutosten arvioidaan kasvattavan varainsiirtoveron tuottoa 80 milj. euroa vuositasolla. ”

– Valtiovarainministeriö, mikä on varainsiirtoveron tuotto vuonna 2013 ja 2014? Kertyykö Turun tahtiin tehdyistä kaupoista 80 miljoonaa verotulojen lisäystä?

Jos vero säädettiin harhauttavin perustein, eikö olisi syytä korjata virhe? Ja korjata vielä takautuvasti.

 

Tämäkö on kansankapitalismia, VTV, Pöysti ja muut?
Eduskunnan tarkastusvaliokunnan julkisessa kuulemisessa 28.5. VTV:n pääjohtaja Tuomas Pöystiltä kysyttiin, mitä ovat VTV:n vaatimat rakenteelliset uudistukset. Pöystin vastauksessa vilahti sana kansankapitalismi.

Kansankapitalismiako on asuntokauppojen varainsiirtoveron nostaminen kymmenillä prosenteilla, jopa enemmän, asuntokaupan pysäyttäminen (25 kauppaa Turussa), asuntojen omistamisen esto tavalliselta kansalta?

Samaan aikaan valtion usuttamat ja pörssimeklareiden perustamat asuntorahastot (esimerkkinä Orava) ostavat asuntoja 10 – 30 prosentin tukkualennuksella myydäkseen samat asunnot täydellä hinnalla takaisin yksittäisille ihmisille. Kansalaisen ylihinta suhteessa asuntorahaston hintaan voi olla 100 000 euroa. Ajatelkaa, 100 000 euroa, Helsingissä sitäkin enemmän.

Valtio verottaa meidät kuoliaiksi mutta vapauttaa asuntorahastot kokonaan verosta. Meitä ”kansankapitalisteja” pidetään pilkkana.

Siinä meillä rakenteelliset uudistajat, nämä VTV:t ja hallitukset. Tämäkö on kansankapitalismia, Pöysti, Katainen ja muut?

Sama kuvio toistuu osinkoverotuksessa. Suurten osakeyhtiöiden yhteisöveroa vähennettiin kuudenneksella, kohta poistetaan kokonaan (Viron malli). Mutta piensijoittajien, kansankapitalistien osinkoveroa nostettiin noin viidenneksellä. Tätä ”rakenneuudistusta” ehdotti alunperin Hetemäen työryhmä.

Suosittelen luettavaksi John Quigginin kirjan Zombitalous. Taloustieteen professori John Quiggin käy läpi talouspolitiikan ja taloustieteen väittämiä joiden avulla meitä tyhmennetään. Yksi zombi on valumaväite. Sen mukaan rikkaiden tulee rikastua ja yritysten vaurastua jotta kansallekin jotain valuisi. Tätähän Katainen toistelee eduskunnassa.

Osinkoverotus on esimerkki valumaväittämän käytöstä.  Suuret vapautetaan veroista, niille ohjataan varallisuus, tulot ja tuotot. Yksittäisiltä ihmisiltä verotetaan varallisuus pois. Ette voi ostaa asuntoja, menkää vuokralle, maksakaa vuokraa Oravalle tai Satolle tai VVO:lle. Orava ei maksa veroa mutta maksaa osinkoa 10 %. Jos olet piensijoittaja, valtio tulee ja nyhtäisee senkin osingon pois.

Zombitalous-kirjassa käydään läpi muitakin väittämiä kuten ’elvyttävä budjettikuri’, markkinoiden vakaus, talouden tasapainomalli, yksityistäminen. Nyt kun meillä on jouluyön tunteina säädetyn fipo-lain nojalla uusi budjettikurin valvoja, tämä VTV, kannattaa lueskella Quigginin zombi-kirjaa, jotta ymmärrämme mitä maan mainiot budjettikurin valvojat meille neuvovat.

 

Tässä selitys asuntotilastoille (US:n uutinen)

Asuntorahastokatsaus, Handelsbanken

Malliesimerkki tyhmästä verosta

VTV:n kuuleminen eduskunnan tarkastusvaliokunnassa 28.5.2014.

Zombitalous

Orava, asuntorahasto