Viime vaalien alla vihreät, Jyrki Kasvi ja muut hyökkäsivät impivaaralaisia vastaan. Vaaleissa vihreille tuli suurtappio, Jyrki Kasvi tipahti eduskunnasta. Stubbin vanha suomi / uusi suomi on samaa impivaara-mollausta.

Stubb puhuu ”uudesta suomesta” sisällöllisesti itsestäänselvyytenä. Tämä ei ole avoin, pohtiva, keskusteleva asenne vaan olettaa haukilahtelaisuuden ainoaksi oikeaksi ja kaikkien tietämäksi. Tämä on henkisen diktaattorin asenne.

Se mitä konsensukseksi on kutsuttu, on tosiasiassa ollut hyväosaisten eliittipiirien (työmarkkinajärjestöt, EK, ay, puolueiden johto) keskinäinen sopimus ja hyväosaisuutensa turvaamistoimi.

Kun eduskunnan päätöksenteosta poistettiin enemmistövaatimus (2/3), tapettiin samalla keskusteleva ja yhteiseen ymmärrykseen pyrkivä politiikka. Siinä meni se ”konsensus”. Tuo enemmistövaatimus muuten poistettiin jotta päästiin EU:hun.

Tulee mieleen ranskalaisprofessori Rosanvallon (linkki alla) joka sanoo että tänään demokratia ymmärretään väärin ja toisin kuin 1800-luvulla. Demokratia tänään on pienen, satunnaisen enemmistön (eduskunnassa 51 %) pakkovaltaa, ei yhteiseen ymmärrykseen pyrkivää.

http://juhanikahelin.puheenvuoro.uusisuomi.fi/141495-perustuslaki-on-kan…
(Tämä oli alunperin pikainen kommenttini toiseen blogiin, mutta tulkoon tässä erikseen julkaistuksi näin alustavanakin. Aihe vaatii tarkemman syventymisen.)