Keskustan, perussuomalaisten, vasemmistoliiton ja vihreiden edustajat marssivat perjantaina ulos eduskunnan sivistysvaliokunnan kokouksesta.

Lisää tällaista!

Ulosmarssi liittyi toisen asteen koulutuksen rahoituslakiin, joka koskee lukioita ja ammattioppilaitoksia.

Jo pelkkä lakiesitys on johtanut lakkautuspäätöksiin joissain oppilaitoksissa. ”Kentällä vallitsee täysi kaaos”, sanoi Tuomo Puumala välikysymyskeskustelussa aiemmin.

Kaikki oppilaitosluvat pantaisiin uusiksi. Mitä eri puolilla maata oikeasti tapahtuisi, siitä ei liene mitään kuvaa. Voidaanko lakeja säätää näin?

Miksi koulutus ylipäänsä on luvanvaraista, ministeriön ja keskushallinnon hetkellisistä aivoituksista riippuvaista? Lupamenettely jatkaa keskitetyn tsaristisen valtion perinnettä. Tuo perinne joutaa roskakoriin, kerta kaikkiaan.

Pahinta uudessa laissa on nyt jo kouluihinkin ulotettava tulosohjaus. Tulosohjaus on kuolettanut Suomen. Tulosohjaus on kuolettanut julkisen hallinnon. Tulosohjaus on filosofisesti ja yhteiskunnallisesti tuomittava ideologia. Tulosohjaus on alistamista, alistamista jollekin ulkopuoliselle.

Viisaat Intiassa sanoivat jo kauan sitten: olennaista on tie. Juuri näin. Olennaista on prosessi. Tulosta ei kukaan tiedä eikä tarvitse tietää ennakolta. Tulos on yllätys ja mitä oudompi yllätys, sitä parempi. Koulutus on taidetta. Kun taiteilija alkaa luoda teosta, hän ei tiedä lopputulosta. Jos tietäisi, ei se olisi taidetta eikä taideteos.

Koulutuksen on oltava vapaata. Vapaata sekä puitteiltaan että sisällöltään.

Te oppositiopoliitikot, pyydän toivon ja rukoilen, jatkakaa ulosmarssejanne koko ensi viikko. Estäkää tämän lain syntyminen.

Sivistysvaliokuntaa johtaa kokoomuksen Raija Vahasalo.

http://yle.fi/uutiset/oppositio_marssi_ulos_valiokunnasta_syyna_koulutus… (myös kommentit)