Tiedotustilaisuudessa toimittaja kysyi Juha Sipilältä mitä mieltä hän on joka paikkaan leviävästä populismista, esimerkkinä Trumpin voitto.
”Minä kääntäisin tuon asian toisin päin”, aloitti Sipilä.
Ja jatkoi: Tällä hetkellä monet ihmiset ovat työnkuvan suhteen hämmentyneitä ja hädissään. Teknologian kehitys, digitalisaatio ja muu tällainen jättää ihmiset tyhjän päälle, osattomiksi ja voimattomiksi. Heidän on vaikea tai mahdoton löytää hyviä suhtautumistapoja tilanteeseensa. Hädissään he tulevat turvautuneiksi helppoihin vastauksiin kun parempiakaan ei löydy.
Trumpin kannatuksen taustalla on alusta alkaen ollut – näin uskon – kansanjoukkojen aitoa hätää. Siksi on raukkamaista nähdä Trumpin puheissa vain niinsanottu populistinen puoli. Sipilän sanoin täytyy kääntää asia toisin päin, ymmärtää, samaistua, omata myötätuntoa.
Brexitin jälkeen joku – taisi olla Juhana Vartiainen – sanoi brexit-äänestäjiä luusereiksi. Tällainen pintajauhaminen on isku vasten ihmisten kasvoja. Se on epäanalyyttistä ja tuomittavaa. Epäanalyyttisyys ja ylenkatse tuottaa yllätyksiä kuten USAn vaaleissa nyt. Suomessa vastaavia yllätyksiä ovat olleet SMP:n nousu 1970 ja Ps-voitto 2011. Näiden ilmiöiden leimaaminen populismiksi on loukkaavaa.
Suomessa on vartiaisten lisäksi akateemisia populismitutkijoita, esim. Leena Malkki, Mari K. Niemi, Laura Parkkinen, Ville Pernaa aiemmin. Heidän analyysinsä eivät vakuuta. He repäisevät ’populismin’ irralleen syntytaustasta, pyörittelevät sitä kuin jotain esinettä, tuomitsevat, syyllistävät ja pilkkaavat.
Kunnia luusereille ja heidän äänilleen vaaleissa. Puhukoon kansan ääni, demokratia.
Syytös tutkijoille, ekonomisteille ja muulle eliittiväelle, joka ei osaa tai viitsi tehdä parempaa analyysiä maailmasta. Jättävät ihmiset tyhjän päälle.
9 marraskuun, 2016 at 2:03 pm
En kannattanut Trumpia, mutta Clintonin valintaa pidin systeemievoluuttisesti mahdottomana.
Mielestäni Hillaryn valinta oli mahdoton siksi, että hän raahasi mukanaan kehityksellistä ”askelta taaksepäin”. Systeemievoluuttisesti maailmaa katseleva ymmärtää, että kehitys ei koskaan palaa entiseen…
On jotakin poliittisesti tosi köyhää siinä että saman perheen molemmat puolisot ovat vuorollaan presidenttejä. Vieraantunutta, minun mielestä.
USA ei ole kuningaskunta, eikä poliittinen johto ole verrannollinen aatelisten maailmaan…
On poliittisesti köyhää vedota siihen, että ”koska edellinen presidentti oli musta, niin nyt on naisen vuoro”. Säälittävää.
Populismi ei mielestäni selitä enää mitään. Kova kammppailuhan se oli.
Mitäpä maailmassa muuttaisi sekään jos Meksikon rajalle todella pystytettäisiin muuri? Ovathan monet Euroopan maatkin sulkeneet rajansa ja rekentaneet aitojaan.
9 marraskuun, 2016 at 10:51 pm
Tuo onkin hyvä havainto että ovathan Euroopan maat oman muurinsa jo rakentaneet. Kauhistellaan mitä jossain Amerikassa sanotaan mutta ei havaita omia tekoja.
Tuskin muuria oikeasti rakennetaan USAn rajalle.Ja eikös siellä rajavartointi ja aitoja ole jo nytkin.
11 marraskuun, 2016 at 11:54 am
Leonard Cohen / Avalance
11 marraskuun, 2016 at 12:47 pm
Tekstillä tästä: Nick Cave – Avalanche (Leonard Cohen Cover Black Sails Version)
Miettiessäni Heinäluomaa ja kumppaneita tänään, mieleeni juolahti miksi he tuntuvat olevan niin ”väärässä paikassa”. Olen luullut, että vain keskustaa rasittaa uskonnollinen ylärakenne ja uskonnollinen hyväveljeys, mutta se salakavala ylärakenne onkin vallannut myös eduskuntaan ”valikoituneet” demarit ja osan kokoomustakin…Aatteet ovat korvautuneet uskolla, vai onko uskovaisia äänestäjiä jo niin paljon, että eduskunta täytetään mejän porukoilla.
Paavo Lipponen taisi aikoinaan kompastua siihenkin…ja nyt Lipposilla on säätiö, joka sorkkii taidetta…
11 marraskuun, 2016 at 2:14 pm
Pakkas hymyilyttämään…eihän minulla ole mitään uskontoa ja uskovaisia vastaan. Päinvastoin minulla on tavallista vahvempi pyhän taju.
Mutta onhan se niinkin, että jos poliittinen päätöksenteko kaikkine omia järjestykseen panevine listoineenkin sekoittuu uskonnollisen yhteenkuulumisen suohon, niin demokratia häviää lisää.
Puhdistakaa ne käytännöt nyt, koska oikeastaan uskovaisuus on yhtä paha politiikalle kuin rasismikin. Samanlaista jakautumista ja erottelua.