Helsinki on omaehtoisen diabetes-hoidon hännänhuippu

Uusi laite mullistaa diabeetikon arjen, otsikoi Aamulehti. Laite mittaa verensokerin ilman verta. Laite näyttää miten verensokeri on vaihdellut yön aikana, samoin sen onko verensokeri nousemassa vai laskemassa ja millä vauhdilla.

Helsinkiä lukuunottamatta laitetta saa koko maasta, tosin jakelun laajuus vielä vaihtelee. Etelä-Pohjanmaalla puolet ykköstyypin diabeetikoista on saanut laitteen. Espoossa jakelu alkoi äskettäin. ”Tilanne on todella epätasa-arvoinen”, sanoo Marjatta Stenius-Kaukonen.

Miksi laitetta ei saada Helsingissä? Helsinkihän kehuu olevansa koko maan etu ja edelläkävijä. Helsingin myötä kymmenesosa Suomen väestöstä on suljettu pois uuden menetelmän käytöstä. Helsinki on häntäpään kulkija jos sitäkään.

Helsingin taloutta vuonna 2016 on kuvattu huipputulokseksi. Kaupunki teki voittoa 465 miljoonaa euroa. Tytäryhtiöt mukaanluettuna ylijäämä nousi 600 miljoonaan. Jätkäsaaren rakentamiseen ja muihin investointeihin Helsinki käyttää tänä vuonna yli 650 miljoonaa euroa.

Helsinki kylpee rahassa mutta rahat käytetään kaupungin mahtipontiseen paisuttamiseen. Tämä politiikka saa riittää.

Maakuntatason sote alkaa näyttää tervetulleelta. Jospa se panisi Helsingin kaupungin linjaan muun maan kanssa ja lopettaisi eriarvoisuuden mm. diabeteksen hoidossa.

Aamulehti 30.3.2017: Uusi laite mullistaa diabeetikon arjen.

 

* * * *

Terveystalkoot -vaalikone pyysi eilen kirjoittamaan profiilikuvauksen. En sitä kauaa miettinyt mutta spontaani kirjaus taisikin osua kohdalleen, näin kirjoitin:

Helsingissä on niin paljon vähävaraista, hiljaista väestöä. Monet ovat työelämästä jo poisjääneitä, voivat olla yksinasuvia, niukalla ravinnolla eläviä ja muita tällaisia. Heille ja meille pitää olla luontevia ja helposti lähestyttäviä terveyspalveluita, samoin kuin sosiaalisia kontakteja ja paikkoja joissa voi päivisin käydä, nähdä muita, kuulla, jutella ja virkistyä. Kun olin työssä eduskunnassa, laadin arviointikatsauksen terveyden edistämisen toiminnasta Suomessa. Se johti moniin muutoksiin terveyden edistämisen määrärahojen käytössä ja hallinnoinnissa.

Helsinki kylpee rahassa mutta törsää rahat vallanhimoon. Kuvan lähde: HS 23.3.2017.

https://www.facebook.com/juhani.kahelin.1