Missourin yliopiston taloustieteen professori Michael Hudson on sanonut (linkki):

”Finanssikriisin jälkeen pankit on pelastettu, demokraattisesti saavutettuja reformeja on alettu purkaa ja talous on ajettu pitkään lamaan. … uusi luokkasota perustuu yhteiskunnan velkaannuttamiseen, talouskuriin ja yksityistämisiin. Keskuspankit, ministeriöt ja taloustiede ovat tärkeitä strategisia aseita tässä sodassa.”

Siis: taloustiede on ase sodassa.

Eikö tieteen pitänyt tavoitella totuutta ja paljastaa valheellisuus. Ketä nyt uskomme?

”Voitot tehdään velalla pumpatuilla varallisuuskuplilla ja monopolien yksityistämisillä. Varallisuuden hinnannousuun ei kiinnitetä huomiota. Suurista pankeista on tehty entistä suurempia ja pienet rehelliset pankit on pelattu ulos markkinoilta.” (Hudson)

Muutamat kaupungit Suomessa ratsastavat ihmisten velkaannuttamisella ja velalla pumpatuilla varallisuuskuplilla. Katsokaa Jätkäsaarta, Kalasatamaa, Pasilan Triplaa, Tampereen Kantta ja Eteläpuistoa.

Suurten pankkien ekonomistien kuoro – Kangasharju, Helenius, Heiskanen, Brotherus ja kasa muita –  suitsuttaa kuinka ”talous on alkanut elpyä”. Sivulauseessa todetaan tai ollaan toteamatta ”hento kasvu perustuu kotitalouksien velkaantumiseen”.

Taloustiede akatemioita myöten toistaa samaa. Yliopistojen johto on miehitetty suurliike-elämän edusmiehillä. Yliopistojen hallituksista löytyy Varman johtaja Risto Murto (Oulu), EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies (Lappeenranta), Jorma Ollila aiemmin (Helsinki), Anne Brunila (Aallon pj), tätä rataa loputtomiin. Valta-asetelma luotiin yliopistolailla 2010. Suurliike-elämän edusmiehet varmistavat että tiede palvelee uutta luokkasotaa – professori Hudsonin sanoja käyttääksemme.

Kuntavaaleissa 2017 nämä valtarakenteet eivät nouse keskusteluun. Siitäkään huolimatta vaikka Tampereen kaupunki toteaa seuraavan valtuustokauden tärkeimmäksi tehtäväksi (siis kaupungin tehtäväksi) uuden yliopiston (T3) luomisen, käytännössä Tampereen yhteiskunnallisen ja humanistisen yliopiston alasajon, valtion laittoman painostuksen avulla (OKM, Grahn-Laasonen).

Olen tuntenut tuskaa siitä ettei tämänkaltaisia teemoja saa kuntavaaleissa esille. Henkilöityneiden läpysköjen jakelu toreilla on naivia, ihmisten kiusaamista.

Kunnes välähti.

Teenpä kyltin ‘ALAS HERRAYLIOPISTO’. Samantien standi pystyyn. Standin kanssa Porthanian (Helsingin yliopiston) eteen. Harva ohikulkija jos kukaan jätti tuijottamatta kylttiäni, moni kääntyi katsomaan vielä taaksepäinkin. Joku lipsautti esitteen salaa taskuunsa. Itse seisoin sivummalla, miltei piilossa. Silti moni tuli kysymään, mitä tarkoitan iskulauseellani. Nuori tyttö kiitteli ja kätteli lähtiessään, sanoi menevänsä lukemaan juttujani. Eräs mies palasi takaisin kysyen saanko ottaa kuvan kyltistä. Puhuimme hetken, lopuksi kysäisin oletko yliopiston porukkaa. Tuolta olen yliopiston hallinnosta, mies vastasi. Liekö tämä sitä suoraa toimintaa vai yliopiston kolmatta tehtävää, yhteiskunnallista vaikuttamista.

Enää en uskalla jatkaa, ajattelin eilen alakuloisena. Mutta miksipä en tänään menisi standini kanssa Narinkkatorin ja sinne pesiytyneiden kaiken maailman vaalikojujen keskelle. Ja ihan yksin, evästä vaan mukaan.

Ja huomenna, taidan mennä standini kanssa Helsingin Sanomien pääoven edustalle. Herättämään mediaa.

Suomen Kuvalehti 3.4.2016: Huippuekonomisti väittää: Uusi luokkasota on alkanut – talouskuri on yksi tuhoisista keinoista. (saattaa olla maksumuurin takana)

Juhani Kahelin: Eikö Suomen Pankki ja EKP tule asettaa vastuuseen hintojennostovaateistaan. Puheenvuoro 2.4.2017. Löytyy myös sivulta: http://www.essee.net/