Suurähettiläs Taalas selostaa Italian sisäpolitiikkaa. Kertaakaan hän ei lausu sanaa vihreät. Italiassa vihreys katosikin jo antiikin aikana.

Italiaan on muotoutunut uusi yhteiskuntaluokka: poliitikot. Roomassa poliitikkoja pyörii peräti 900. He elävät rahakasta erilliselämää. Italiaan parlamenttiin on solmiopakko, myös vierailijoille.

Italiassa väestö elää erillismaailmoissa: siisteissä ammateissa toimivat yhtäällä, mutaisessa arjessa elävät toisaalla. Nämä kaksi maailmaa eivät kohtaa. – Eikö sama kohtaamattomuus ole totta myös Suomessa.

Vestan neitsyetRooman pormestari Virginia Raggi

Kuvat: Vestan neitsyet Forumilla. Rooman pormestari Virginia Raggi.

Rooma menee alaspäin. Ratikat rätisevät ja vinkuvat, ovat kuin museosta haettuja. Julkinen liikenne on Euroopan huonoin, vai oliko maailman huonoin. Jätepussit kasautuvat pylväiden juurille. Melu, pöly, lika, epäsiisteys, onko kaupunki edes asuttava?

‘Sänkkö stelle’, tuota sanaa käyttivät kokoomuksen Harri Jaskarista alkaen. Mitähän se tarkoittaa?

– Ahaa, Five Star Movement, Movimento Cinque Stelle, ‘sänkkö stelle’. Kumpi on kummoisempi, Italian viiden tähden liike vai pohjoisen Euroopan niinsanotut vihreät? Vastauksia on useampi kuin yksi.

Miksei Italiassa ole vihreitä? Heitin tuon kysymyksen kansanedustajille bussissa. Siitäpä mietintä sikisi. Välimeren alue laidasta laitaan, Kreikka, Italia, Espanja, Syriza, Viisi tähteä, Podemos, Giudadanos. Kaikki kansalaislähtöisiä mutta ei juurikaan vihreitä. Ongelmat Välimeren maissa nousevat ihmisten sosiaalisesta arjesta. Italiassa nuorten työttömyys on 40 %. Britanniaan on muuttanut 600 000 ihmistä, 1 % väestöstä (Suomessa 1 % olisi 60 000). EU:n kannatus on tipahtanut kymmeniä prosenttiyksikköjä. Teollisuudesta katosi lamavuosina viidesosa. Sosiaalinen kriisi vei ihmisten maksukyvyn, siitä sikisi satojen miljardien hoitamattomat lainat. EU:n vakaus- ja pankkitukisäännöt estävät talouden elvyttämisen. Ihmisten varat eivät ole pankeissa talletuksina vaan sijoitusluonteisina eläkesäästöinä. Sovella siihen sijoittajavastuuta, pankkiunionin sääntöjä.

Pohjoisen Euroopan ‘vihreily’ myötäilee 500 vuoden takaisen ‘uskonpuhdistuksen’ aluetta: Saksa, Skandinavia, Itävalta. Max Weberin Protestanttinen etiikka, heitti joku. Tuskin sentään. Taitaa ‘vihreyskin’ haalistua ja kääntyä populismiksi. Ville Niinistö ja Emma Kari sen todistavat. Saksan suurimmassa osavaltiossa (N-W) vihreiden kannatuksesta pamahti kevään 2017 vaaleissa puolet pois. Suomessa eletään keinotekoisen harhakuvan vallassa, media sitä ruokkii tieten tahtoen.

Italialla on EU:ssa värisuora: ulkoministeri Mogherini, EKP:n Draghi, parlamentin puhemies Tajani. EKP elvyttää, pitää koron nollassa, pankkiunionin säännöstö uhkaa mureta tuoreeltaan Italiassa.

Matteo Renzi hävisi uhkapelinsä. Pääministeriksi tuli harmaa Gentiloni. Hän kaavailee sijoittajavastuuta pankeille ja valtion kompensaatiota eläkevaransa menettäville ihmisraukoille. Tie on hidas. Pakolaisia hukkuu Välimereen, sinne uhkaa hukkua myös Eurooppa. Kaukana on Forumin triumfien aika, Vestan neitsyeiden uhkeus.

Italian kaupungeissa pormestari valitaan suoralla kansanvaalilla, toisin kuin Helsingissä ja Tampereella. Suomessa vihreät ja kokoomus estävät ihmisten valinnanvapauden pormestarinvaalissa. Italiassa Five Star sai pormestarin Roomaan, Torinoon ja muuallekin (linkki). Nuoria fiksuja naisia (kuva), sanoi Suomen suurlähettiläs, mutta Italiassa osataan jallittaa. Rooman konkarikaarti kaivaa kuopat, joihin pikkustellat tiputetaan. Rooman tilanne on ankea.

Rooman MAXXI-museossa on kevään ajan pyörinyt video jossa professorit pohtivat Rooman lähihistoriaa ja nykypäivää. Professorien mukaan Rooman ongelmat palautuvat sotien jälkeisten vuosikymmenten yliasuttamiseen. Teollisuuteen haalittiin työvoimaa, rakennettiin ja rakennettiin. Tilanne ei ole hallinnassa. Asuinalueet vaikkapa Rooman itäisen juna-aseman ympäristössä näyttävät ankeilta. Mitä ihmiset täällä tekevät. Kituuttavat kuumissa kopeissa ja pölyssä. Mahtoiko antiikin aikanakaan olla huonompaa? Mieleen tulee Helsinki. Helsinkiin halutaan haalia satoja tuhansia uusia asukkaita, teiden varsien meluun ja pölyyn, sinne ja tänne. Helsingissä tehdään sama virhe mikä tehtiin aeimmin Roomassa. Virhe verhotaan retoriikkaan, metropolipuhunnaksi. Luoja meitä varjelkoon näiltä uusroomilta ja reettoreilta, sinnemäiltä ja soininvaaroita.

Ja se solmiopakko

En sitä todesta ottanut. Ilmankin pääsen – ellei muuten niin hymyten. Onneksi Roomassa on uraauurtanut Suomen kulttuuri- ja tiedeinsituutti Villa Lante. Lanten johtaja taikoi komerosta solmion (en sitä pyytänyt vaan se käteeni annettiin). Mikäpä siinä, kietaistaan. Vierailun jälkeen Suomen valtionarkiston pääjohtaja pyysi lainasolmion takaisin palauttaakseen sen omakätisesti takaisin Villa Lanteen. Minun ei tarvinnut nähdä edes palauttamisen vaivaa. Solmiota riisuessani ei yksi vaan kaksi naista mainitsi kuinka hyvin solmio oli minulle istunut. Kyllä siis kannatti. Muistaakseni solmio ei edes ollut vihreä.  Italialainen linja, ei-vihreys säilyi näissäkin suhteissa.

Seuraavan jutun kirjoitan eksluusiosta eli poissulkevuudesta. Ulossulkemisella on Roomassa 2500 vuoden perinne ja se kukoistaa erinomaisesti tänään.
Jenna Vehviläinen: Suoraa demokratiaa ja sirkushuveja – Italian grillolainen vallankumous
How Rome’s mayoral crisis could hurt Five Star’s national chances
Podemos
Citizens, Giudadanos