( maaliskuu 2018 / keskustelua )
Helsingin pormestari Jan Vapaavuori kutsuu median edustajat Suomen ensimmäiseen kaupunkisymposiumiin Helsingin kaupungintalolle keskiviikkona 21.3.2018 klo 12.30-16.00 sekä Kaupunkien aikakausi -pamfletin julkaisutilaisuuteen klo 11.30.
Menisin mutta en uskalla.
Ehkä kirjoittaisin tilaisuudesta selostuksen mm. Uuteen Suomeen (johon Vapaavuorikin kirjoittelee). Saamatta jää selostus, myös lukijoilta.
Vapaavuoren kutsusta huokuu epäluulo, poissulkeminen.
Kutsussa puhutaan ”arvostetuista kaupunkitutkijoista” ja ”eturivin tutkijoista”. Kaikki eivät siis ole arvostettuja saati eturiviä. Arvostetuilta on koottu Kaupunkien aikakausi -niminen julkaisu. Seminaarissa esiintymisen perusteella arvostettuja ovat ainakin Jenni Airaksinen (Suomen kuntaliitto), tutkijatohtori Vesa Kanninen (Aalto yliopisto), professori Mari Vaattovaara (Helsingin yliopisto), Timo Aro ja Kjell A. Nordström.
Seminaarissa tarjotaan ”tutkimukseen perustuvaa faktatietoa” sekä ”tietoon pohjautuvaa keskustelua”. Arvostetuille tutkijoille annetaan ”mahdollisuus vapaaseen sanaan” kaupunkipolitiikan fokuksesta, nimenomaan siitä.
Silloin tällöin Helsingin toimista vilahtelee kriittisiä arvioita, ei täysin vailla tutkimusperustaa. Pari esimerkkiä: Ylen tiedetoimittaja kokosi Ylen sivuille kriittisiä tietoja kaupungin tiivistämisen vaikutuksista. Eräs lääkäri/tutkija sanoi että terveystoimen keskittäminen suuriin laitoksiin ei toimi hyvin ihmisten kannalta eikä muutoin. Ei voi välttyä vaikutelmalta että Helsingin johdossa kriittisiä näkökantoja ei olla huomaavinaan ja niistä vaietaan visusti.
Vapaavuoren seminaariin median tulee ilmoittautua etukäteen. ”Pyydämme esittämään toimittajakortin tilaisuuteen saavuttaessa”, lukee kutsussa. (Minulla kortti olisi, mutta ei auta.)
Tilaisuuden paneelissa ovat mukana mm. OKM:n kansliapäällikkö Anita Lehikoinen, Tampereen kaupunginjohtaja Lauri Lyly sekä Anni Sinnemäki. Sattumoisin Lehikoinen ja Lyly löytyvät Tampereen ns. uuden yliopiston taustalta, missä hankkeessa on toimittu laittomin tavoin, joita toimia oikeusasiamies parhaillaan tutkii. Onkohan kaupunkipolitiikka yhtä laillista?
Anni Sinnemäki mainostaa Helsingin kustannustehokkuutta ja vihreyttä. Tämä ei estä häntä muutaman viikon välein lentelemästä ympäri maailman (Piilaakso, Vancouver). Ehkä hän on reissannut Atlantin yli pikaraitsikalla, seurassaan Vapaavuori.
Helsinki myy SRV:lle Jätkäsaaren bunkkerin. Kauppahinta on 22,7 miljoonaa, josta asuinrakennusoikeutta on 18,4 miljoonaa. ”Asuinrakennusoikeus” on julkisen vallan nojalla tyhjästä luotua ”oikeutta”, tyhjästä luotua rahaa. Onko tyhjästä luodun (näennäis)varallisuuden omiminen yhden oikeussubjektin (kunnan) varallisuudeksi laillista, legitiimiksi koettavaa, pohjautuuko menettely tutkimukseen, faktaan, tietoon? Onko kaupunkien varallisuuden kasvu vuosikymmenten ajan nojannut laittomaan omimiseen? Kaupunkien epätosi varallisuus maksatetaan asuntojen ostajilla ja vuokraajilla. Eikö rahan luominen ja liikkeellelasku ole keskuspankin yksinoikeus?
Pääsemättä tämäntapaisista kysymyksistä eroon olisi kiva kuunnella Vapaavuoren seminaaria, ehkä kirjoittaa selostus. Mutta en uskalla mennä. En olisi riittävän fokusoitunut. Ehkä eivät päästäisikään.
Helsingissä kuplii. Ei katujen varsilla vaan kaupungintalolla.
https://www.sttinfo.fi/tiedote/mediakutsu-suomen-ensimmainen-kaupunkisym…
Vastaa