( tammikuu 2018 / keskustelua )

Kärsivästä kansasta kertovan jutun keskelle HS laittaa kuvan jossa myhäilee Mooses, kärsivän kansan Armahtaja, Vapauttaja ja Pelastaja. Mooses johdattaa eksyneen kansan poikki autiomaan, yli virran.

Valhetta, valhetta kaikki on tyynni.

HS:n tarkoitusperä on ilmiselvä. Kun vaalipäivä on ohi, on puhekin ohi.

Kyse on Sauli Niinistön television vaalikeskustelussa heittämästä ehdotuksesta että asuntojen arvon laskusta kärsiviä voitaisiin tukea rahallisesti. Aina on ihmisiä jotka eivät ole selvillä eliittien tavoista ja sen takia haksahtavat tuollaisiin vaalitäkyihin.

Jos tällaisten täkyjen perusteella vaaleja ratkaistaan ja presidenttejä valitaan, niin valituksi tullut ei ansaitse luottamusta. Eheydestä on turha puhua.

Seuratkaa tvitteriä, facebookia, ekonomistien ja pankkiherrojen puheita. Joka ikinen päivä brotherukset, kärkkäiset ja vartiaiset todistelevat megatrendien vääjäämättömyyttä, kuinka varallisuus yhtäällä on nolla tai miinusmerkkinen mutta velat jää, kun taas toisaalla asuntojen hintojen ja vuokrien nousu on ‘tavanomaiset’ 3 tai 5 % vuodessa. On tapahtumassa massiivinen ihmisten uusjako.

Sijoittajavastuu, sillähän Eurooppaa piti johdattaa ja pelastaa, Urpilaisesta alkaen. Aivan, myös Aalto-yliopiston ja Suomen Akatemian tutkija (huom: akatemiatutkija) Elias Oikarinen löytää sanan sijoittajavastuu. Tottahan vuosikymmenten mittaan itselleen kodin rakentaneissa on niitäkin jotka ovat mieltäneet tekonsa ”sijoituksena”. Mutta valtaosa on taivaan lintuja, viattomia pesän rakentajia.

Tuettiinko 1990-luvun lamassa velkoihin, konkursseihin ja itsemurhiin ajautuneita julkisella rahalla? Tuettiinko kahden asunnon loukkuun joutuneita julkisella rahalla? Tuskin. Sen sijaan heitä pilkattiin, ivattiin ja väheksyttiin. Oma vika, sanoivat Helsingin herrat (omasta esimiehestäni alkaen).

Samaa sarjaa on nyt Sauli Niinistön vaalitäky. Katteetonta, valheellista puhetta. Katteetonta ainakin siinä mielessä että asiaa ei ole millään tavalla selvitetty eikä pohjustettu missään muualla. Onko hallitus esittänyt? Onko eduskunta päättänyt? Onko lausuntoja pyydetty? Ovatko ekonomistit antaneet siunauksensa? Ei mitään näistä, eikä tule. Te kaiken tietävät faktantarkastajat, missä te nyt olette? Vaalipuheissa ja mediassa (HS, Yle ym) on harhauttavaa puhetta ja te, faktantarkastajat, olette hiljaa ja itseenne tyytyväisiä.

Kuinka uskottavaa on sekään kun ekonomistit, Hypon Brotheruksesta ja Akatemian Oikarisesta alkaen tarjoavat jatkolääkkeeksi samaa millä varallisuuden jättimäiset siirrot on (välillisesti, epäsuorasti) aikaansaatettu. Pitää rakentaa entistä enemmän, siis keskuksiin. Yhteiskunnan syvärakenteiden, elinkeinojen kannalta asunnot ja asuminen ovat pintahömppää, mutta valtaeliiteille näppärä ohjausväline ja orjuuttamiskeino (yksittäiselle ihmiselle asunto voi olla elämän ja kuoleman kysymys).

On tuomittavaa että viime hetken vaalikeskustelussa Sauli Niinistön ja HS:n lailla varallisuusmenetyksiä ja asuntopeliä käytetään kevyenä, epäuskottavana, katteettomana heittona, täkynä, jollaiseen joku aina erehtyy uskomaan.

Helsingin Sanomien populismista (”laadusta”) voisi muutoinkin poimia esimerkkejä joka ikinen päivä. Paavo Raution kolumnissa 25.1. Ranskan Macronia uhkaa ’populistinen äärivasemmisto’ ja ’populistinen äärioikeisto’ kun taas Macronin ajamat asiat ovat ‘maan kaipaamia’ ja niiden läpisaamiseksi johtajien on on ‘taiteiltava’, ‘pelailtava’, ‘käytävä kauppaa’, ‘sisäpoliittista vaihtokauppaa’, ‘annettava kuva’. Eikö ’kuvan anto’ ole populismia? Macronin ja Niinistön kohdalla se esitetään poliittisena johtajuutena.

Katsokaa HS:n tarjoamaa kuvaa tänään 27.1. sivulla A 14. Mooses myhäilee puolen sivun laajuisena ja antaa lupauksia joihin kenenkään ei pidä uskoa. Onko Niinistöstä Trumpiksi? Trump kai yrittää ajaa läpi lupauksiaan (esim. verouudistus). Pitääkö Sauli Niinistö sisäpoliittisen lupauksensa tuesta asuntojen arvon laskusta kärsiville – tätä voimme joutua seuraamaan tulevat kuusi vuotta.

Mutta hei … eihän sisäpolitiikan pitänyt kuulua presidentin tehtäviin. Näinhän ehdokas Niinistö vakuuttamalla vakuuttaa. Oli murheissaan kun presidentistä vaaditaan sisäpoliittista vallankäyttäjää, jollaista Euroopasta ei löydy, ei edes Turkista.
LISÄYS klo 11.50:
Jopa Heikki Pursiainen, Liberan johtaja aiemmin, nyt Mustreadin vetäjä, sanoo twitterissään, että presidentti Niinistön puheet ovat vastuuttomia viitaten samaan HS-juttuun mistä yllä puhun!!!

https://twitter.com/pursiain