( helmikuu 2018 / keskustelua )

Ylen vaalitentissä 25.1. Sauli Niinistö ehdotti, että taantuvilla seuduilla asuntojen arvon laskusta kärsiviä voitaisiin tukea rahallisesti. Yhteiskunnan on tultava taloudellisesti vastaan, jos perhe jää mottiin, josta on äärimmäisen vaikea itse tulla ulos. (HS 26.1.)

Mitään tämänsuuntaista ei kuultu Niinistön valtiopäivien avajaispuheessa 6.2. Sen sijaan Niinistö varoitteli uusista menoista ja leveästi elämisen harhasta.
Vaalien alla Niinistö kielsi olevansa sisäpoliittinen vallankäyttäjä. Entä nyt?

Olennaista ei tässä ole se mikä politiikan sisältö on oikein tai väärin. Olennaista on muistaako ihminen omat vaalipuheensa. Sauli Niinistö ei muista.

Toisin on USA:ssa. Trump yrittää toteuttaa vaalipuheitaan: maahanmuutto, verotus, kauppapolitiikka ynnä muu. Rehellisyys ansaitsee arvostuksen, olipa politiikan sisällöstä mitä mieltä tahansa.

Niinistön yllä mainittu ehdotus on populismia. Sauli Niinistö on populisti.

Suomen media, HS, Yle, politiikan pikkututkijat yliopistoissa, faktantarkastajat ja ties ketkä räksyttävät päivittäin Trumpin valheista, vaihtoehtofaktoista ja populismista. Vaietkaa, olkaa itse rehellisiä. Vaietkaa, ellette tunnista ja tunnusta suomalaispolitiikan populismia. Oman populisminsa tutkijat saavat määritellä miten ikinä haluavat.

Populismin piilojuonne sisältyi myös Senaatintorin mielenosoitukseen 2.2.2018. Aamulla Juha Sipilä ja Jarkko Eloranta olivat keskenään sopineet miten päivä junaillaan.

Sauli Niinistö mainostaa tapaamisiaan puoluejohtajien kanssa tai popparijengien kutsumista juhannuskeskusteluihin Kultarantaan. Kaikesta jää vaikutelma, että politiikan syväkysymyksistä puhutaan pienissä piireissä. Suurelle kansalle viserretään eheydestä. Eheys on kaukana esimerkiksi tänään Tampereella kun yliopiston väki marssii ulos vastalauseena yliopistopolitiikan hervottomalle mielivallalle.

Sauli Niinistö ehdotti tukea arvoaan menettävien asuntojen omistajille. HS 26.1.2018.

Sauli Niinistön puhe valtiopäivien avajaisissa 6.2.2018.