Kaksi päivää eduskunta keskusteli sairaanhoitajien palkoista. Debatti oli värikäs. Onneksi Finlandia-palkintoa ei ole vielä jaettu. Kannattaako tukea kirjailijoita, kun kansanedustajat tekevät sen itse?

Eduskunnassa on ajattelevia persoonia. He tuntevat tuskaa siitä, etteivät tiedä mistä keskustelevat. Tällaista on taiteessakin, surrealismia. Suomessa esittäytyi Salvador Dalin taide: rujo ihminen, vääntyneet kasvot, jäseniä kadonnut, maailman mieli ja mielettömyys?.

Eduskunnalta katosi juoni. Pitikö puhua terveydestä, hoitajien palkoista, puolueiden petoksista, eduskunnan uskottavuudesta, luottamuksen rapautumisesta? Lehmät lentävät Chagallin tauluissa.

…Luvut lentävät. Mistä tässä lopun perin edes keskustellaan? Niin paljon lukuja ilmassa, että jos edes suuruusluokat olisivat kohdallaan. Jo peruskäsitteistä meillä on niin suuri eriävä näkemys. Numerot vellovat kuin tulvavesi Munakan mittausasemalla. Lukujen sekamelska, että hirvittää. Uutta laskuoppia.. Mitä tuottavuus tarkoittaa?

Onneksi on Suomalainen tiedeakatemia. Esimies Kari Raivio kertoi Tiedeakatemian täyttävän 100 vuotta, on siis vanhempi kuin Suomi. Miksi kansanedustajat hokevat ikääntymistä ongelmana, lie oltu sitran, evan ja vm:n tulokaskoulutuksessa. Kari Raivio kertoi miten iän kanssa oikeasti on: 100 vuoden ikään ehtiminen merkitsee uudistumista. Niin myös Tiedeakatemia nuortuu ja aktivoituu. Se alkaa tuottaa tieteellistä tietoa päättäjien tietoon ymmärrettävässä muodossa.

Tiedeakatemian avulla kansanedustajat pääsevät hahmottamisen tuskasta. Käsitteet kirkastuvat, tulvavedet ohjautuvat uomiin, luvut lakkaavat lentämästä.

Politiikan neuvonantajaksi tarjoutujalle on järjestettävä pääsykoe. Koetehtävä on valita seuraavista välikysymyspuheenvuoroista oikea.

  • On äärimmäistä hätää, apua tarvitaan nyt ja heti. Mielenterveyspalvelujen ja päihdehuollon puolella on jonossa ihmisiä, jotka epätoivoisina ovat elämän ja kuoleman rajapinnalla. On äärimmäisen uupuneita omaishoitajia, jotka miettivät, miten jaksaa huomiseen. Epätoivoisen ihmisen etu ei ole se, että valtionvelkaa lyhennetään. (Ilkka Kantola)
  • Valtionvelkaa on 56 miljardia. Kun lyhennämme velkaa 2 miljardilla, säästämme korkomenoissa 100 miljoonaa euroa vuodessa. Jokainen voi miettiä, mitä kaikkea muuta saataisiinkin, jos velkaa ei olisi. (Sanna Lauslahti)
  • Valtiontaloudessa on ylijäämiä kertynyt odotettua enemmän, mutta mielestäni niitä ei tule tällä hetkellä suunnata palveluvarustuksen kas-vattamiseen. Talouden pieni pelitila tulee käyttää ensisijaisesti tekno-logiaan ja koulutuspolitiikkaan. (Henna Virkkunen)
  • Vanhukset kärsivät yhä enemmän yksinäisyydestä ja masennuksesta, mitkä lisäävät laitoshoidon tarvetta ja johtavat äärimmillään jopa vanhuksen itsemurhaan. Vanhukselle ei riitä, että ympärillä on tarpeeksi lääkäreitä ja hoitajia. Hän tarvitsee myös lähimmäisiään. Välittäminen ja läheisyys ovat asioita, joita emme voi ostaa vanhuksillemme rahalla. (Merikukka Forsius)

Mikäli kokelas (Tiedeakatemia) valitsee oikean vastauksen, kokelas hyväksytään politiikan neuvonantajaksi. Isossa-Britanniassa neuvonantajamenettely (scientific advisor) on ollut pitkään käytössä, samoin USA:ssa sekä edistyneissä demokratioissa. Suomen paikka on maailman huipulla.

Aamun kiuru kirkkaudessa soittaa, kuin itse taivahan kansi sois, sanoo Finlandia-hymni. Ratkaiseeko tieteen kirkkaus?

Ei yksin. Politiikassa tarvitaan mielikuvitusta, imaginaatiota. On nähtävä tulevaisuuteen, hahmotettava kehityspolkuja. EVAn Risto Penttilä ei turhaan sanonut julkistaessaan Gustaf von Hertzenin kirjaa Demokratian haaste, että tulevaisuusvaliokunta on eduskunnan tärkein valiokunta.

Mielikuvitusta eduskunnasta löytyy, hyvä niin. Kenellä oli luovin mielikuvitus Tehy-keskustelussa? Tommy Taberman:

Pystytetään sairaaloiden oville ja portaille vaivaisukot. Jokainen voi omantuntonsa mukaan antaa almunsa ja roponsa. Vähäisemmistäkin syistä on tässä maassa pantu hattu tai lipas kiertämään. Vaivaisukot ja -akat voisi saman tien pystyttää kirjastojen ja lastentarhojen oville ja portaille.

Tabermannin malli istuu ideologiaanne, ettekö huomaa, kokoomus? Va-linnan vapaus, jokainen päättää almustaan itse. Ei kierrätystä valtion budjetin kautta. Vaivaisukot nousevat haudoistaan.

Lisäinnovointia Tabermannin idea tarvitsee. Innovaatioyliopisto saa siitä referenssin. Kuhunkin kuntaan, mikäli niitä on, perustetaan vaivaisukkotyöpaja. Pajoihin kutsutaan syrjäytyneet, ennen kaikkea kadonneet nuoret, joita elinkeinoelämän mukaan on 100 000 ja eduskunnan työelämävaliokunnan mukaan 35 000.

Kirjassa Taide ja taudit Laura Karttunen kertoo – Arundhati Royn romaaniin tukeutuen – miten vaivaisukot hoidetaan kliinisesti:

Intian kastiyhteiskunnassa alimmat ryhmät kapinoivat aika ajoin hierarkiaa vastaan uhaten sen olemassaoloa. Uhattu hierarkia hakee syntipu-kin ja eliminoi sen kliinisesti. Ihanteelliset syntipukit löytyvät marginaalisesta ryhmästä. Syntipukin vainoajat toimivat kollektiivisen harhan vallassa, ovat valtion palvelijoita, edustavat yhteiskunnan vakautta, kokevat katharsiksen, palauttavat harmonian ja yhteenkuuluvuuden.

Pakkotyölakia säädettäessä (syksy 2007) irtisanoutuneista sairaanhoitajista oltiin tekemässä rikollisia. Näin puhui Brax ja pääministeri.

Politiikan tärkein sana on vastuu. Mikä on vastuun vastapuoli? Olemmeko me muut vastuuttomia?

Edustuksellinen demokratia synnyttää vastuuhierarkian. He eivät ole mukana politiikassa, sanoo pääministeri Vanhanen tuon tuosta.

YK:n kehitysohjelman UNPD:n inhimillisen kehityksen raportti 2007 ennakoi, että ilmastonmuutos jättää kehitysmaiden asukkaat pysyvään köyhyysloukkuun. Vastuuttomia ja syntipukkeja on siis lisää tarjolla. Heidät uhrataan edistyksen ja talouskasvun nimissä. Tieteelliset perustelut luo ja esittää Tiedeakatemia.

Juhani Kahelin, 2007

Lähteet ja kirjallisuus

linkit: välikysymys * keskustelu 3.10.07 * keskustelu 4.10.07.

  • Inhimillisen kehityksen raportti 2007. YK:n kehitysohjelma UNDP.
  • Karttunen, Laura. Tervettä väkivaltaa? Teoksessa Taide ja taudit.
  • Roy, Arundhati. Joutavuuksien jumala.