New York voisi olla esikuva Suomelle. Kymmenet miljoonat ihmiset maailman eri kulttuureista ovat virranneet New Yorkiin, osa on jäänyt, osa jatkanut sisemmälle. Onko kuultu maahanmuuton vastaisuudesta New Yorkissa? Tuskin paljoakaan, vai olenko väärässä?

Maahanmuutto alueelle alkoi nelisensataa vuotta sitten. Tänään New Yorkissa on alakulttuureja maailman kaikilta kolkilta: on kiinalaisia, italialaisia, irlantilaisia, suomalaisia, karibialaisia, Meksikosta jne.

Jos maahanmuutto ei ole ongelma New Yorkissa, miksi se olisi ongelma Suomessa? Miksi rasismista täällä tehdään hirvittävä ongelma?

Eikö pitäisi olla päinvastoin? Erilaisten kulttuurien edustajat maapallon eri puolilta otetaan riemusaatossa vastaan. On ainutlaatuinen visio olla maailman kaikkien kulttuurien kohtaamispaikka, kulttuurien kooste, risteymä ja sulauma. Kulttuurien kohtaamisista kehkeytyy uusi kehitysspiraali. Mitähän siitä syntyisikään?

New York – realisteja ollaksemme – kasvoi edukkaista olosuhteista. Sijainti valtameren rannalla kohti Eurooppaa, hyvä paikka satamalle, vettä juotavaksi. Kenties tärkein oli Keski-Lännen suurille järville puhkaistu kanava. Kanava avasi valtaisat ainevarannot paronien liiketoiminnalle, metsiä, mineraaleja, vettä, energiaa, hiiltä ja muuta. Ainemassoja kuskattiin vesireittejä pitkin, Manhattanin salmien ja satamien läpi. Paronit ottivat siivunsa joka välissä, siitä sikisi öljypohattoja, rockefellereitä ja carnegeitä. Välistä vedetyt siivut kohosivat kohta torneina korkeuksiin, paronien uljautta julistaen. Tavallisempi väestö, ne maahanmuuttajat poimivat rippeitä ja murusia joenpenkoilta ja katuvarsilta.

Tänä päivänä New Yorkin Zuccotti-puistossa sadat telttailijat vastustavat rosvoparonien valtaa. NYCin Bloomberg tyhjentää puiston kuin Kiina Tiananmeren aukion, veri pulppuaa vähintäänkin mielissä. Ei siis pidä ihailla Amerikan onnelaa liikaa.

Kuitenkin nuo kaksi tekijää – onnekkaat olosuhteet ja eri kulttuureista tulleiden ihmisten virta – tuottivat sykkeen, kehitysspiraalin. Mihin spiraali päätyy tulevaisuudessa, se on avoin kysymys. Bloombergin toimet eivät lupaa hyvää. WTC:n tornien paikalla on tyhjää.

Suomi tuskin on oloiltaan yhtä onnekas kuin New York. Mutta onhan täälläkin monenlaista. Käsituntumassa maapalloa kiertävä Jäämeri. Itämeri avautuu kohti Atlantia. On metsää, vettä, ilmaa, valoa. Pitäisikö olla jotain enemmän? Ihmisiä, erilaisuutta, kulttuurien tajua, maailmalle avautumista.

Tervetuloa kaikki maahanmuuttajat. Mitä erilaisimmista kulttuureista tulette, sen parempi. Ei työvoimaksi nykykatsannossa, vaan erilaisten kulttuurien edustajia. Etelä-Amerikasta, Andeilta, Atacamasta, intiaaneja, Kuubasta, Meksikosta, Indonesiasta, Tasmaniasta, Siperiasta, mantuja tai hantuja.

Suomi maailmankulttuurien kohtaamispaikkana, kulttuurisen sulauman ja kypsynnän uutena maana (New Land).

Kuinka muut maat eivät ole tätä jo hoksanneet!

Aiemmin blogissani:
Maahanmuuttajat ovat maailman ihanimpia
Kommentteja US-Puheenvuorossa